Geert Woudstra: ‘Allerhande scenario’s aan bod bij brandweeroefeningen’

HEERENVEEN - Voor de brandweer Heerenveen stond afgelopen week een bijzondere oefening op het programma. Dat betrof een zogenaamde inzetoefening op hoogte in de leegstaande flat van Heerenhage.

,,Zo vaak komt het niet voor dat wij dergelijke oefeningen kunnen doen”, zegt bevelvoerder, ploegleider en vaste kracht Geert Woudstra van de brandweer Heerenveen. ,,De inzet van de brandweer in een appartementencomplex is wezenlijk anders dan bij een woningbrand. Als wij dit soort panden krijgen aangeboden om in te kunnen oefenen, is dan ook hartstikke mooi.”

De brandweer Heerenveen oefent wekelijks op dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Telkens doen er twee van de drie ploegen aan mee. Afgelopen week was vanwege de vakantieperiode tijdelijk de laatste van de oefening. In augustus wordt de draad weer opgepakt.

Woudstra: ,,We kunnen bij de oefeningen allerhande scenario’s nabootsen. Als je op hoogte oefent, zoals in Heerenhage, dan moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat het langer duurt voordat er water of schuim op de vuurhaard is gebracht. Ook moet je rekening houden met overslag naar omliggende en bovengelegen appartementen. Het is allemaal veel omslachtiger dan bij een woningbrand. Daarbij vlieg je bij wijze van spreken een huis in om te controleren of er op een van de kamers vuur is. Uiteraard moet je bij woningbrand ook rekening houden met overslag.”

Realiteit nabootsen

Bij de oefeningen zelf wordt zoveel als mogelijk de realiteit nagebootst. Zo worden rook machines ingezet, lichtslangen die vuur simuleren en zijn knetterhaarden aanwezig.

Woudstra: ,,We informeren vooraf altijd de alarmcentrale. Zodat als mensen bellen zij kunnen meedelen dat er niets aan de hand is.”

Brandveilig Leven

De brandweer Heerenveen, die bestaat uit ongeveer dertig beroepskrachten en ongeveer dertig vrijwilligers, houdt daarnaast Brandveilig Leven oefeningen. Die richten zich op bewustwording van risico’s op brand en het brandveiliger maken van de leefomgeving.

,,Bij die oefeningen betrekken we ook bewoners”, zegt Woudstra, die zich met de beroepskrachten overigens niet alleen richt op de gemeente Heerenveen. ,,Wij zijn ervoor de hele regio Zuidoost-Friesland. Om die reden zijn er in Heerenveen altijd mensen op de kazerne aanwezig.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)