Zwangere vrouw haalt zelf baby uit buik bij keizersnede in Tjongerschans en heeft daarmee een primeur

HEERENVEEN - Voor het eerst heeft een zwangere vrouw bij een keizersnede in ziekenhuis Tjongerschans zelf haar baby uit haar buik halen. Het betrof een dochtertje. Zij is vandaag geboren. Wat haar naam is, is niet bekend.

,,Ze keek mij meteen recht in mijn ogen. Zo mooi. Het lijkt een klein verschil, maar het is een hele andere beleving”, aldus de moeder, waarvan niet bekend is waar zij vandaan komt.

De variant op de keizersnede werd vorig jaar voor het eerst in Nederland toegepast. In het buitenland werd deze methode al wel vaker gebruikt.

De moeder had al twee keer een keizersnede gehad en zou nu weer een keizersnede krijgen. Toen zij een video zag waarin een moeder zelf de baby uit haar buik mocht halen en bij zich neer kon leggen, sprak haar dit meteen aan. Deze ‘maternal assisted c-section’ is nog nieuw in Nederland. Gynaecoloog Gerda Zeeman was meteen enthousiast. ,,Ik kan officieel nog geen toezegging geven, maar we gaan het doen, hieraan willen we graag meewerken.”

een dergelijke operatie verloopt net iets anders, omdat de moeder met haar handen in het steriele operatiegebied komt. Zij krijgt een steriele jas aan en handschoenen. Met het OK-team was er vooraf een simulatietraining, zodat iedereen goed voorbereid was.

Ziekenhuis Tjongerschans zegt graag mee te willen als het gaat om wensen van ouders tijdens een bevalling. ,,Het hele team heeft meegenoten, het is prachtig om de ouders dit te kunnen geven”, zegt gynaecoloog Clasien van der Houwen, die de keizersnede deed.