Rijdend Motorsport Museum strijkt neer op Businesspark Friesland-West

HEERENVEEN - Het Businesspark Friesland-West in Heerenveen is zondag 22 juli het toneel voor een demo van klassieke sport-en race motoren. Het evenement begint om 13.00 uur en wordt geopend door wethouder Zoetendal.

In totaal komen er ongeveer honderd motoren aan de start. Ze zijn vertegenwoordigd in de klassen: 50cc, 125cc, 250cc, 500cc zijspannen en de racing sportklasse. Ook zijn de Kreidler Cup rijders aanwezig en is er een speciale 50cc klassieke bromfietsen klasse.

Het gaat er bij de races niet om wie de snelste is. Het circuit voldoet namelijk niet aan de veiligheidseisen die voor racen noodzakelijk zijn. Wel zit er een wedstrijdelement in. Wie namelijk per klasse het meest regelmatig rijdt in de twee manches, is de winnaar.

Carrières als racer

De deelnemers hebben vrijwel zonder uitzondering een achtergrond in de motorsport. Een aantal heeft zelfs grand prix ervaring. Bijvoorbeeld Ruud Breed. Hij bouwde in de jaren zestig een indrukwekkende carrière op als motorcoureur.

Zo werd Breed Nederlands kapioen in de 250cc en heeft hij tijdens de T.T van Assen diverse malen in de top tien gereden. Hij start in Heerenveen in de sportklasse met een bultaco 250cc tweetakt.

Heerenveens team

Dit jaar rijdt ook een geheel Heerenveens race-team in de sportklasse mee. Dat is het team Bike-Fit met als rijders Gerrit Stoeten en Albert Kool.

Stoeten rijdt al een aantal jaren bij het CRT (Classic racing team) en het RMM (Rijdend motor Museum). Sinds dit jaar is het een raceteam met de komst van Albert Kool.

Kool: ,,Wat mij aanspreekt is dat iedereen dezelfde passie heeft, namelijk oude motorfietsen. En hoewel het een regelmatigheidsrit betreft wordt er stevig gas gegeven, maar altijd met respect voor het materiaal en de medecoureurs. Dat maakt het tot een opwindende maar ook veilge hobby.”

Starttijden

De start van de eerste manche is om 13.00 uur. Er worden eerst een aantal trainingsronden gereden, waarna de coureurs zich op de startplaatsen verzamelen.

Vanaf 15.00 uur worden de tweede manches verreden. De prijsuitreiking is om 17.30 uur de prijsuitreiking is.

De toegang is gratis. Daarnaast is het rennerskwartier met daarin de motoren vrij toegangkelijk.

Zie www.rijdendmotorsportmuseum.nl of de Facebookpagina Classic Demo Motor Races Heerenveen.