UITfestival Heerenveen uitgebreid naar twee dagen, integratie MultiCulti Festival

HEERENVEEN - Het MultiCulti Festival wordt onderdeel van het Heerenveens UITfestival.

Het UITfestival zelf maakte daarnaast bekend dat het vanaf dit jaar niet op één, maar op twee dagen wordt gehouden. Het vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 september. Waarbij het MultiCulti Festival op de zondag is.

Het voortbestaan van het MultiCulti Festival waarbij een diversiteit aan culturen samenkomt is gegarandeerd door het onder te brengen bij het UITfestival.

Eerder leek het erop dat het evenement dat normaal gesproken in juni plaatsvindt ter ziele zou gaan. Het Kleurrijk Vrouwennetwerk Heerenveen, sinds 2016 betrokken bij de organisatie ervan, had namelijk in een brandbrief de gemeente gesmeekt het festival niet op te heffen.

De gemeente wees er vervolgens in een gesprek met het vrouwennetwerk op dat subsidie niet via hen, maar via het ondernemersfonds liep.

Handdoek opgepakt

Een aantal personen binnen het Heerenveens UITfestival pakte de handdoek vervolgens op, om het MultiCulti Festival te kunnen behouden voor Heerenveen.

„Het is vanwege de diversiteit aan cultuur die samenkomt op het MultiCulti Festival heel belangrijk dat het doorgaat ”, zegt Nadia Kappe, die samen met Christel Koning en Geert Bosman namens het Heerenveens UITfestival en met steun van andere leden en hulp van de culturele instellingen in Heerenveen de handdoek oppakte.

Kappe: ,,Als het aan ons ligt wordt en blijft het MultiCulti Festival een vast onderdeel van het Heerenveens UITfestival.

Voor het Heerenveens UITfestival paste de integratie van het MultiCulti Festival volgens Kappe ook binnen de wens om uit te breiden van één naar twee dagen, om zo een volwaardiger festival te kunnen worden.

Daarbij is er op de zondag koopzondag vanaf 13.00 uur en vindt ook het MultiCulti Festival plaats. Daarnaast is er op die dag een foodtruckfestival en is er de Feanrun. Terwijl er op de zaterdag tal van andere activiteiten zijn.

Zie ook www.heerenveensuitfestival.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)