102-jarige Egbert Gorter: ‘Ik zou heel graag een snelle sportwagen willen hebben’

HEERENVEEN - Egbert Gorter is ondertussen 102 jaar. Plannen maken doet hij niet meer. Genieten van elke dag die komt wel.

,,Wel zou ik graag weer 30 jaar willen zijn. Dat was toen een hele mooie tijd. Wat ik anders zou doen, is dat ik meer zou reizen en een eigen boerderij willen hebben. Het boerenwerk heb ik jaren gedaan en is niet alleen mooi, maar trekt ook vanwege de vrijheid ervan en het bezigzijn met de natuur.”

Gorter zag het levenslicht op 3 juli 1916 in Veneburen. Afgelopen zondag vierde hij zijn verjaardag in Bakkeveen, samen met zijn vier dochters en klein- en achterkleinkinderen. Zijn vrouw Doutje mocht het feest niet meer meemaken. Zij overleed vorig jaar september op 94-jarige leeftijd.

Wennen

,,Ik moet er heel erg aan wennen dat Doutje niet meer leeft. Vergeten doe ik haar nooit. We zijn meer dan zeventig jaar samen geweest. Ze heeft een mooi urnengraf op Schoterhof. Dat is mooi dichtbij, om naar toe te kunnen gaan”, zegt Gorter, die zelf sinds september in Coornhertstate woont, nadat zijn aanleunwoning bij Marijke Hiem werd gesloopt en hij eerst naar Herema State moest. Vanwege een crisissituatie is hij verhuisd naar zijn huidige woning.

,,Ik heb mijn leven lang al longproblemen. Op een gegeven moment had ik het Spaans benauwd. Dat was een paar weken na het overlijden van mijn vrouw. Ik ben toen in het ziekenhuis beland. Daar heb ik moeten vechten voor mijn leven. Omdat er bij Herama State, waar bewoners van Marijke Hiem tijdelijk zijn ondergebracht, ’s nachts geen zorgmedewerkers zijn, heb ik gezegd dat ik niet meer terug wilde. Ik voelde mij daar niet veilig. Terwijl ik juist nog altijd de wil heb om te leven.”

Erop uit

Hoewel Gorter is gekluisterd aan een rolstoel mag hij er net als vroeger nog altijd graag op uitgaan. Dat doet hij samen met zijn aangenomen dochter Ineke. Zij woonde van kinds af aan bij hem en zijn vrouw.

,,Op 101-jarige leeftijd heb ik nog een auto laten op mijn naam laten zetten, om er samen met Ineke, die rijdt, op uit te kunnen gaan. Toen stonden ze wel even raar te kijken bij de garage. Tot mijn 99ste heb ik zelf auto kunnen rijden. Nu willen de benen helaas niet meer. Dat vind ik wel jammer. Want ik zou maar wat graag motor willen rijden of een snelle sportauto willen hebben.”

‘Voel mij niet oud’

Gorter zegt zich ondanks zijn hoge leeftijd niet oud te voelen. ,,Wel hulpbehoevend. Ik mag nog graag onder de mensen zijn en eropuit trekken met Ineke. Zoals onlangs toen we naar Beekse Bergen zijn geweest. Of naar de Dellebuursterheide en het Koepelbos.”

Die laatste twee noemt Gorter een feest der herkenning. ,,Dat is namelijk het gebied waar ik ben opgegroeid. Daarnaast mocht ik vroeger graag samen met het gezin naar het buitenland gaan. Dat zit er nu helaas niet meer in. Maar ik zeg altijd: ‘Niet klagen maar dragen’. Problemen zijn er om op te lossen.”

Veranderingen en WOII

In de meer dan honderd jaar dat Gorter nu leeft, zag hij veel veranderingen om zich heen. Zoals de komst van de televisie. Ook maakte hij als twintiger bewust de Tweede Wereldoorlog mee. ,,Veranderingen gaan automatisch. Daar groei je in mee. En voor wat betreft WOII, daar heb ik gelukkig nooit geen hinder van gehad.”

Sterker, WOII luidde voor Gorter juist een hele mooie periode in. ,,Ik kreeg toen verkering met Doutje. Je mocht op zondagavond niet de straat op, omdat het spertijd was. Dus dan deed ik dat stiekem om haar te ontmoeten.”

Ook rookte Gorter in die periode. Tussen het melken door fietste hij dan op een tandem samen met een maat vanuit Elsloo, waar hij toen woonde, naar Winterswijk waar een tabaksfabriek zat om stiekem tabaksplanten te brengen. ,,Een week later kon je ze dan weer ophalen en was er tabak van gemaakt. Dus dan fietste je met de smokkelwaar tussen het melken door weer heen en weer op de tandem.”

‘Wil nog veel mooie dingen doen’

Ondertussen twinkelen de ogen van Gorter nog altijd als die van een jongeman. ,,Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik doe nog altijd leuke dingen, kijk televisie, mag graag puzzelen. Ik verveel mij nooit. Wel zou ik graag een keer een concert van André Rieu in het echt willen zien. Ik mag altijd graag naar zijn optredens op televisie kijken. Wat dat betreft wil ik nog graag veel mooie dingen doen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)