De Uitdaging: ‘Een nog completere site’

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Mieke Nijland. Zij houdt een site bij over Heerenveen-Midden.

Mieke Nijland (59) woont sinds 1995 in Heerenveen-Midden. Toen ze in Heerenveen kwam wonen, waren haar kinderen nog klein. Ze vroegen haar dingen als: ‘Ma, wat is dat voor gebouw?’ Mieke kon niet zeggen wat voor gebouw dat was en is dat toen gaan uitzoeken. Hierna kon ze haar kinderen wel vertellen waar een gebouw voor was en wat de geschiedenis ervan was. En dit smaakte naar meer. Ze ging meer dingen uitzoeken. Toen internet opkwam, zeiden haar kinderen dat ze er een website van moest gaan maken. Zo is www.heerenveenmidden.nl ontstaan.

Historie

,,Mijn kinderen waren niet de directe aanleiding voor het maken van de site, het was meer het feit dat je verhuist naar Heerenveen en nergens wat van afweet”, zegt Mieke Nijland. Toen Mieke woonde in Dokkum werkte ze mee aan historisch onderzoek van de Oost-Dongeradelen. Daar zocht ze de geschiedenis van uit. Ook hield ze zich bezig met stambomen. ,,Historie trekt mij wel.” Haar site is nu zo’n twintig jaar in de lucht. Ze begon met free homepages en dat groeide mettertijd uit tot de site zoals die nu is. Haar man doet het technische gedeelte, hij maakt de site. ,,Ik richt me op de inhoud. Het eerste wat ik uitzocht voor de site, was de geschiedenis van de marechausseekazerne aan de Burgemeester Falkenaweg. Er staan nu woonhuizen, maar vroeger heeft er een stal gezeten, een cel en liepen er paarden rond. Dat vond ik een indrukwekkend verhaal.”

Foto’s

Wanneer ze tijd heeft, is Mieke bezig met haar site. Op haar website over Heerenveen-Midden staat van alles. Er staan verhalen over de geschiedenis van de wijk, maar ook wijkvernieuwingen komen aan bod. ,,Zo heb ik het project Tellepark op de voet gevolgd. Op mijn site staat de geschiedenis van Sportcomplex De Telle, maar er is ook een fotoalbum te vinden met foto’s van de sloop van het oude gebouw en de bouw van het nieuwe Tellepark.” Mieke maakt zelf die foto’s en als ze geen tijd heeft, doet haar man dat. Inmiddels heeft Mieke ruim 17.000 foto’s in haar archief zitten. Die komen niet allemaal online. ,,Ik maak altijd meer foto’s en daar zoek ik de mooiste dan uit. Ik heb ook de gewoonte om een keer in de twee dagen even langs alle bouwplaatsen te lopen. Als ik dan een kraan zie staan, dan moet ik er heen om foto’s te maken.”

Bronnen

Aan haar informatie over de geschiedenis van de wijk komt Mieke op verschillende manieren. ,,Laatst hoorde ik bijvoorbeeld dat een bepaald huis is gebouwd op de tuinen van Wagter. Maar de tuinen van Wagter, dat zei me niks. Ik ben toen naar het gemeentearchief gegaan en heb woningkaarten, bouwvergunningen en bouwtekeningen opgevraagd. Blijkt een lid van de familie Wagter op de Burgemeester Falkenaweg gewoond te hebben, waar nu Servicepunt Van der Hoek zit. Ik ging toen naar Van der Hoek met de vraag of hij misschien oude foto’s had. Die had hij en zo kom ik dan weer een stukje verder in mijn onderzoek.” Ook speurt Mieke in krantenarchieven op zoek naar oude krantenberichten over de familie Wagter. ,,Van al die vodjes en het speurwerk komt er dan een verhaal.” Voor het verhaal over de familie Wagter heeft Mieke ook samengewerkt met Werkgroep Oud-Heerenveen. ,,Ik heb me best verwonderd over de tuinen van Wagter. Het was eerst gewoon een naam voor mij, maar het blijkt een heel gebied te zijn geweest.”

Meer gelezen

,,Ik heb een hele hoop uitdagingen. Een van mijn uitdagingen is dat mijn site nog completer wordt. Er zijn altijd nog verhalen die ik niet heb. En het is een uitdaging dat mijn verhalen op de site wel gelezen worden.” In de eerste vijf maanden van 2018 bezochten bijna 800 mensen de startpagina van de website over Heerenveen-Midden. ,,Ik hang ook weleens posters op in de wijk. En ik heb meegedaan aan de Geschiedenis Online Prijs. Een prijs die een keer in de twee jaar wordt uitgereikt. Daar was ik een paar jaar geleden voor genomineerd. Dat vond ik heel eervol. Er deden sites mee als die van het Anne Frank museum en daar stond ik als site over een kleine wijk ook tussen. Een paar honderd sites waren genomineerd en ik eindigde op de 75e plek.”

Boek

Wat Mieke leuk aan dit werk vindt, is dat ze een stukje geschiedenis behoudt voor het nageslacht. ,,Dat is ook de doelstelling, er zit geen commerciële reden achter. Ik vind het ook altijd leuk als ik een mailtje krijg van iemand die dan het volgende schrijft: ‘Ik heb er vroeger gewoond, wat leuk om dat weer online te zien’. Dat zijn wel de leuke dingen. Je bent een boek aan het schrijven. Als ik iets nieuws op mijn website heb gezet, dan meld ik ook altijd op Facebook dat er weer een nieuwe bladzijde is gelanceerd. Het is een stukje passie.”

Mieke van Veen