Fries gezelschap Opera Spanga speelt Verdi’s Aida

SPANGA - Het Friese gezelschap Opera Spanga speelt dit jaar Verdi’s Aida. Volgens artisitke leider Corina van Eijk is hiervoor gekozen, omdat de huidige tijd vraagt om bewustwording.

Aida gaat over oorlog, over haat, over liefde en over vergiffenis. God staat voor de strijdwagen als onzichtbare aanvoerder van de troepen. In zijn naam wordt er gemoord en geplunderd. Opera Spanga brengt dit tragische verhaal, net als ten tijde van de wereldpremière in 1871, in een periode die vraagt om bewustwording.

Grote wereldconflicten, zoals de oorlogen in Syrië, Jemen en Nigeria, komen in deze multimedia-opera fysiek dichtbij. Verdi schreef dit werk met een duidelijke roep om vrede. Om die reden is ‘Pace’ (vrede) het laatste woord van de opera.

Bewakingscamera’s

In de opera hangen in ieder vertrek bewakingscamera’s die gekoppeld zijn aan een televisiestation. Alles is openbaar. Op de videoschermen switchen beelden moeiteloos van de gruwelen van de oorlog naar de slaapkamers van de personages.

Tussen de beelden van de oorlog door speelt zich het menselijke, intieme liefdesdrama van Aida af. In deze Aida, waarin liefde in conflict komt met oorlog, wint de liefde. Aida en Radames zijn de enigen die de liefde kennen en zonder angst en met een kus op hun lippen sterven.

Heerenveen

Artistiek leider Van Eijk is de spil in een vast en trouw team dat al jaren haar visie deelt en vormgeeft. Met haar producties heeft ze door de jaren heen een trouw en nieuwsgierig publiek aan zich weten te binden.

Ook vanuit de regio Heerenveen zijn er jaarlijks personen bij betrokken. Zoals de bestuursleden Johanna Bandstra en Annemieke Mintjes.

Première en kaartverkoop

De première is op dinsdag 24 juli in Spanga. De voorstellingen zijn te zien tot en met 13 augustus.

Voor kaartverkoop en alle informatie zie www.operaspanga.nl. Daar staan ook alle randevenementen beschreven die plaatsvinden rondom de opera.

Daarnaast is de opera te zien op 13 en 15 september in Valletta, Malta in het kader van de Culturele Hoofdsteden van Europa.

Lunchlezing

Daarnaast geeft Corina van Eijk, regisseur en al negentwintig jaar artistiek leider van Opera Spanga, op donderdag 19 juli vanaf 12.30 uur een lunchlezing bij Tresoar met als onderwerp: Opera, kunst of kitsch?

Zij beschrijft in haar lezing haar werkproces, vanaf het beginnen met het bestuderen van de partituur, daarna de tekst en achtergronden alvorens met een gedetailleerd regieplan te komen. 

De toegang tot de lezing is gratis. Voor de lunch geldt een bijdrage. Aanmelden voor de lunch kan via info@tresoar.nl en 058-7890740/7890792.