Janneke Boltje: ‘Ik weet niet beter dan dat Kampeerzaak Boltje bestaat’

HEERENVEEN - Zes jaar was Janneke Boltje toen haar opa Jan Kampeerzaak Boltje oprichtte. ,,Het is niet alleen mijn jeugd, maar mijn hele leven. Dat geldt ook voor mijn moeder Lilian die hier sinds de opening in1982 werkt.”

Sinds 2008 runt Janneke Boltje de kampeerzaak samen met haar moeder. Per 1 januari 2019 komt er een einde aan het familiebedrijf aan de Leeuwarderstraatweg 2 in Heerenveen.

,,Mijn moeder gaat met pensioen. De winkel in mijn eentje runnen gaat niet. Dan zou ik hier zes dagen per week van 9.00 tot 18.00 uur moeten zijn. Ik heb een man die ook lange dagen maakt en we hebben ook nog jonge kinderen. In plaats van door te gaan, kies ik er liever voor om hen te zien opgroeien”, zegt de nu 42-jarige Janneke, die als tiener al vakantiewerk deed in de kampeerzaak.

Al dan niet doorgaan

Het besluit om te stoppen werd op de Facebookpagina van de Heerenveense Courant alom als jammer betiteld. Janneke en haar moeder hadden zelf al enige tijd daarvoor de knoop doorgehakt.

,,We waren zelf al een paar jaar met de beslissing bezig om al dan niet door te gaan. Daarbij bespraken we zaken als: moet er iemand bij in? Verkopen? Stoppen? Uiteindelijk hebben we gezegd dat we er niemand bij in wilden en dat we gingen stoppen.”

Emotioneel

Nu het besluit bekend is horen Janneke en haar moeder steevast van klanten dat het zonde is dat ze stoppen.

,,Ook zijn ze erg begripvol. De meeste van onze klanten, die uit Heerenveen en Zuidwest-Friesland komen, willen graag nog even een praatje maken. Ook zij weten niet beter dan dat Boltje bestaat. Het overvalt ons wel dat we zoveel reacties krijgen. Ik merk aan mijn moeder en mij dat het emotioneel toch wel wat met ons doet.”

Ondertussen staat het paar honderd vierkante meter grote pand te koop. Daarnaast gelden er tientallen procenten opheffingskorting op de kampeerartikelen. Ook de watersportproducten, die vanwege de vraag door klanten aan het assortiment werden toegevoegd, zijn in de aanbieding. Na de laatste keer vuurwerkverkoop in december komt een einde aan de winkel. Tot die tijd kunnen klanten er net als voorheen nog terecht voor gas.

Overname

,,Het mooiste zou zijn als er iemand komt die de winkel overneemt en op dezelfde voet verdergaat. Of het mij op termijn iets doet als ik langs het pand kom, weet ik niet. Daar heb ik nog niet over nagedacht.”

Dat laatste geldt ook voor wat Janneke na 1 januari gaat doen. ,,Ik vind grafische vormgeving en werk als diëtiste wel leuk. Ik heb daarnaast een opleiding als secretaresse. Ik denk dat ik eerst een sabbatical neem, om thuis te gaan klussen. Verder laat ik het op mij afkomen wat er gebeurt.”

Drie weken vakantie

Duidelijk is al wel dat de zomervakantie van Janneke en haar man in 2019 drie in plaats van twee weken zal duren.

,,Dat heb ik nu al aan mijn kinderen beloofd. Wel wordt het weer een vakantie met de tent. Kamperen is iets wat ik al van kinds af aan doe. Ook zal het iets verder van huis worden of op de bonnefooi, in plaats van op maximaal één dag rijden. Dat was tot voorheen nodig, om in geval van calamiteiten relatief snel op zaak te kunnen zijn. Dat hoeft straks niet meer.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)