Stichting De Muze Community Art maakt namen tien heldinnen bekend

HEERENVEEN - Stichting De Muze Community Art maakt vrijdag 6 juli de namen bekend van de tien geselecteerde heldinnen uit verschillende lagen van de bevolking. Dat gebeurt vanaf 12.30 uur in Museum Heerenveen.

Zij worden deze zomer geportretteerd door beeldend kunstenares Mirjam Torenbeek of door kunstfotografe Reiny Bourgonje. Daarnaast krijgen alle vrouwen een diepte-interview door een vrijwilligster van De Muze. Het interview gebeurt aan de hand van het boek ‘In de voetsporen van de Heldin’ van Edith de Wit.

Dit najaar is er vervolgens een expositie in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. In woord en beeld worden de heldinnen dan voor het voetlicht gebracht.

Moed

,,In de expositie wordt de moed van de vrouwen naar voren gebracht, zodat ze met hun verhaal anderen kunnen inspireren”, zegt Marije Nutma van stichting De Muze Community Art.

Ook zijn er in oktober en november workshops rondom de expositie. ,,We willen met de activiteiten die we organiseren de cultuurparticipatie in Heerenveen een boost geven en de Heerenveense School nieuw leven inblazen.”

Wereldvrouwendag

Het project startte tijdens Wereldvrouwendag op 8 maart. Vanaf die datum konden inwoners uit de gemeente Heerenveen hun heldin nomineren.

Als eerste nomineerde Renske Osenga van Hart voor Heerenveen Coby van der Laan. Daarna volgden nog veel nominaties. Samen met een groep vrijwilligsters heeft De Muze de verhalen achter de nominaties nagevraagd.

Een commissie koos vervolgens de tien heldinnen uit. De commissie bestond uit: zaten Froukje Nijholt, Peter de Vries (centrummanager), Harold de Kluizenaar (Caleidoscoop), Annemieke Mintjes (storyteller) en Linda Trip (museum Heerenveen).

Het project van De Muze is onderdeel van LF2018. ,,Naast subsidie en coaching door Keunstwurk maken we deel uit van een groep community-art projecten verspreid door heel Friesland met wie we regelmatig contact hebben.”