Thialf toneel turninterlands dames en heren op weg naar EK in Glasgow

HEERENVEEN - Op weg naar het Europees kampioenschap van augustus in Glasgow worden in Thialf als voorbereiding twee turninterlands gehouden.

Op zaterdag 7 en zondag 8 juli komen de dames in actie tegen: Japan, Engeland, België en Roemenië. Op 14 juli is het de beurt aan de heren. Zij nemen het op tegen zweden en België. Blikvangers zijn: Epke Zonderland, Sanne Wevers en Céline van Gerner.

Het idee voor de wedstrijd ontstond enkele maanden geleden in een overleg tussen CTO Noord en de KNGU turncoaches. ,,Het EK is normaal gesproken in april of mei, maar staat voor dit jaar gepland in augustus. Dat is eigenlijk in de voorbereidingsperiode op het WK dit najaar. Dus dat betekent eigenlijk één lange voorbereiding van testen, kwalificaties en interlands voor de turners en turnsters van de nationale selecties. Dat ook nog voor zowel het EK voor senioren, als junioren. En ook nog eens in de zomervakantieperiode”, zegt Willem Veldman van CTO Noord, het centrum voor topsport en onderwijs in Heerenveen.

Veldman: ,,Sinds wij in het nieuwe Thialf zijn gehuisvest, weten wij dat in de zomer de ijshockeyhal niet is bezet. Daar willen wij graag evenementen in organiseren. Zo ontstond het idee om samen met de KNGU en Thialf evenementen in de ijshockeyhal te houden.”

‘Unieke voorbereiding’

Volgens Veldman ontstaat daardoor ook de situatie dat een unieke wedstrijdvoorbereiding kan worden gedaan, zoals die bij het EK en WK ook plaatsvindt.

,,We zetten namelijk de hele maand een wedstrijdpodium in de hal neer met daarop de toestellen. Toppers als Epke, Sanne en Celine hebben altijd laten weten dat ze eigenlijk veel te weinig kunnen trainen in die situatie, behalve dan op de wedstrijd zelf.”

Partners

CTO Noord werkte het idee verder uit en is gaan kijken of het een haalbare kaart bleek. In Thialf en de KNGU werden de belangrijke partners gevonden.

,,De KNGU omdat zij meedoet met alle nationale teams. Ook zorgt de turnbond voor de andere internationale deelnemers.”

2500 zitplaatsen

Er is nog even overwogen om de turninterland in Sportstad Heerenveen te houden, maar Thialf kan meer toeschouwers herbergen. Er wordt namelijk gerekend op een paar duizend liefhebbers.

„Thialf is voor ons dan ook belangrijk. Niet alleen omdat we de ruimte hebben om het wedstrijdpodium voor vijf weken te kunnen laten staan, maar ook omdat zij elke wedstrijd 2500 zitplaatsen hebben voor het publiek.”

De podiumtraining voor de dames is op vrijdag 6 juli. Voor de heren is die op vrijdag 13 juli.

Voor meer informatie zie www.kngu.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)