Fossielvrij van start in Oudehaske

OUDEHASKE - Het startschot voor twee weken fossielvrij is zondagmiddag in Oudehaske gegeven. Hier kan bij It Hasker Pomke tot en met 14 juli blauwe diesel worden getankt.

Een vrachtwagen van Poiesz Supermarkten had de eer om als eerste een paar liter blauwe diesel getankt te krijgen.

Wat begon met de droom van Hanneke Schmeink, is inmiddels uitgegroeid tot een breed gedragen project, waar veel vrijwilligers, verenigingen en bedrijven uit het dorp aan meedoen. Het project heeft daarbij twee doelstellingen: de sociale cohesie versterken. En bewustwording bij jong en oud voor een duurzame toekomst. Met de betrokkenheid uit het dorp zit het wel snor. ,,Ik kreeg vannacht om twee uur nog een berichtje: ‘alles staat er goed bij, je kan lekker slapen’’, zegt Schmeink.

De komende twee weken is er van alles te doen bij de pomp. Tijdens het ‘Bliid Oerke’ kan iedereen de auto laten voltanken door een bekende pompgastheer of -vrouw of zich laten verrassen door activiteiten die verenigingen en organisaties uit Oudehaske organiseren in en rond het station. Het tanken van de blauwe Diesel is goedkoper dan verwacht. Bij It Hasker Pompke deze dagen 15 cent Freonen-korting waardoor ze zelfs onder de adviesprijs van gewone diesel komen (peiling 19 juni 2018). Daarnaast zijn er interessante en inspirerende ontmoetingen in de ‘iepen hûskeamer’. De beroemdste ijsmeesters Sytse en Henk Kroes zijn op 6 juli de gastheren vanaf 17:00. Iedereen kan vanaf 18.00 uur mee-eten. It Pompke krijgt assistentie van onder andere Foppe de Haan,wethouder Frans Veltman, Lutz Jacobi, burgemeester Fred Veenstra en Henk Gemser. It Hasker Pompke is doordeweeks open van 07:00-19:00 en in het weekend van 10:00-17:00. Op 14 juli wordt het feest afgesloten met een recordpoging in Leeuwarden met de Elfwegentocht Parade: de grootste parade van duurzame voertuigen ooit.