De Uitdaging: ‘Zingen en dansen tegelijk’

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Guido Idzenga die binnenkort te zien is in de musical Evita.

De 20-jarige Guido Idzenga wist van jongs af aan dat hij optreden hartstikke leuk vindt, maar toen hij begon met de musicalopleiding MUZT in Sneek, wist hij zeker dat dit was wat hij later wilde gaan doen. ,,Ik ben toen ook gestart met musicalopleiding Song & Dance in Zwolle”, zegt Guido Idzenga. Hij studeert officieel dit jaar af, maar Guido gaat doorstuderen omdat hij dan nog zijn stage bij de musical Evita mag doen. Guido zal een rol in het ensemble gaan vertolken.

Stage

Over hoe Guido een rol bemachtigde in Evita, vertelt hij het volgende: ,,Het hoofd van mijn opleiding kwam voor de kerstvakantie naar mij toe en zei dat hij privé was gebeld door Hans Cornelissen, de commerciële producent van de productie. Hans Cornelissen vertelde dat zij nog twee jongens zochten voor het ensemble als stage. Het hoofd van mijn opleiding dacht toen aan mij. Toen is het balletje gaan rollen.” Guido mailde het productiebedrijf zijn cv en motivatie en een paar weken later werd hij uitgenodigd voor een auditie. ,,Ik deed die auditie en kreeg eigenlijk ook meteen die dag te horen dat ik in het ensemble mocht spelen.” Daarvoor moet hij wel doorstuderen. ,,Straks sta ik ingeschreven bij Artiest Dans, nu doe ik Artiest Musical.”

Ensemble

In Evita gaat Guido straks te zien zijn in het ensemble. ,,Het is wel een rol, maar niet een grote rol. Je bent deel van het ensemble, je bent een groep, een figurant om de hoofdrol. Het ene moment kan ik bij wijze van spreken de broer van iemand spelen en het andere moment ben ik opeens de buurman. Nu is nog niet bekend wat ik precies zal gaan doen.” Het ensemble bij Evita bestaat uit veertien personen. Evita zal gespeeld worden door Brigitte Heitzer.

YouTube

Ter voorbereiding op zijn rol heeft Guido de film met Madonna gezien en is daarnaast gaan kijken op YouTube naar de Broadwayversie van de musical. ,,Daar heb je veel aan. De film is wel hetzelfde als de musical, alleen niet alles wat in de film gebeurt, kan in de musical terechtkomen. Daarom heb ik de Broadwayversie van de musical gekeken.” Het is niet de eerst keer dat Evita als musical wordt opgevoerd in Nederland. Twintig jaar geleden was Pia Douwes te zien als Evita en Brigitte Heitzer vertolkte tien jaar geleden ook al eens de hoofdrol. ,,Ik zie Evita als een vrouw die zich uit een arm gezin weet op te werken tot een bekend persoon met veel geld en macht. Op een gegeven moment is ze de vrouw van Juan Perron, de president van Argentinië, en zij zorgt er wel voor dat veel mensen hem volgen.” Er wordt ook wel gezegd dat Evita de meest geliefde en gehate vrouw was in Latijns-Amerika.

136 voorstellingen

Guido’s repetities voor Evita beginnen 28 augustus. Die gaan plaatsvinden in Amsterdam. 22 oktober zal de première zijn. ,,Je moet het zo zien: je hebt meestal zes weken om te repeteren, daarna ga je het theater in om te monteren, alles komt dan bij elkaar; licht, orkest, decor, kleding, en dan volgen de try outs. Dan speel je voor het eerst voor publiek en krijg je feedback uit de zaal.” In totaal speelt Guido 136 voorstellingen. ,,We gaan langs verschillende theaters. We stappen in Amsterdam op de tourbus en dan rijden we naar de verschillende steden. Zelf kom ik uit Heerenveen, maar ik woon bij mijn vriend in Harderwijk. Dus dat is wel goed te bereizen.” De laatste voorstelling is 11 april 2019 in Leuven, België. ,,Als de voorstelling veel succes heeft en er veel vraag naar is, dan kan het zijn dat er een verlening komt, maar dat weet je nu nog niet.” Evita doet ook Drachten aan. Daar staat Guido 29, 30 en 31 januari 2019 op de planken.

Dames liften

,,Wat mijn uitdaging zal zijn, is dat ik tijdens de productie ook heel veel moet gaan liften. Ik moet dames de lucht in brengen. Dat heb ik op school nog nooit zoveel gedaan en de choreografe zegt dat dat er wel veel in voor zal gaan komen, dus dat wordt wel een grote uitdaging voor mij. En daarnaast, Evita is een doorgecomponeerd stuk, dat betekent dat er alleen gezongen wordt in de voorstelling en dat ik heel veel zal gaan zingen en dansen tegelijk. Dat vraagt veel van mijn conditie en zal zeker een uitdaging zijn.” Daarom is Guido nu ook veel aan het trainen.

Beginnen

Waarom Guido het spelen in voorstellingen zo leuk vindt om te doen, is omdat hij hier alles in kwijt kan. Het maakt hem rustig en hij kan al zijn energie kwijt. ,,En ik vind het fijn dat je een publiek een fijne avond kan bezorgen op zo’n avond. Dat je mensen met een fijn gevoel naar huis kunt laten gaan.” Evita is Guido’s allereerste professionele productie. ,,Ik ben erg benieuwd hoe alles straks gaat lopen. Dan bedoel ik alles eromheen, het toeren van theater naar theater en wat voor band er ontstaat in de groep. Ik kijk uit naar het plezier erin. Iedere keer het weer opnieuw te mogen vertellen aan een ander publiek. Ik heb vooral zin om ermee te gaan beginnen. Het is voor mij nu wel een start eigenlijk in het professionele werkveld, om mij te mogen laten zien. En wie weet wat dat mij allemaal gaat brengen.”

Mieke van Veen