Amelie Booisma en Diede Beets doneren voor KiKa

HEERENVEEN - De 8-jarige Diede Beets en de 8-jarige Amelie Booisma uit de groep 2009 van de Buitenkans uit Heerenveen hebben vrijdag een flink stuk van hun haar gedoneerd aan KiKa.

Diede doneerde veertig centimeter, terwijl Amelie dertig centimeter doneerde. Beiden hebben al van jongs af aan lang haar en twijfelden eerst heel erg om hun haren af te knippen. Totdat zij het verhaal hoorden van de tante van Amelie, die te maken kreeg met kanker. Toen gingen de beide meisjes overstag. Diede en Amelie hebben zelf onderzoek gedaan naar het hoe en wat. Dat pas binnen het onderwijssysteem van De Buitenkans, die sinds twee jaar bestaat. Zo kent de school geen klassen, maar schooljaren. Ook zijn er geen juffen of meesters, maar worden die bijvoorbeeld begeleiders genoemd.

Daarnaast wordt de praktijk zoveel als mogelijk geïntegreerd in de les. Dat gebeurde ook met het haar knippen. Dat is geïntegreerd in de rekenles.

Uiteindelijk ging dus vrijdag de schaar in het haar. ,,Het waren vooral de meisjes uit de klas die het knippen en styling daarna erg leuk vonden. Terwijl de jongetjes snel afhaakten bij het knippen”, zegt Sietske Booisma, begeleider van De Buitenkans en moeder van Amelie. Op www.heerenveensecourant.nl staat een fotoreportage. De zoekterm is: ‘De Buitenkans’.

Zelf een tip?

Heeft u zelf ook een leuke tip voor de Heerenveense Courant? Dan kunt die doorgeven via hrv@ndcmediagroep.nl. Ook kunt u bellen naar 06-17 242 223.