FOTO’S | Heerenhage voorzien van surrealistische graffitikunst

HEERENVEEN - Ongeveer tien Graffitikunstenaars hebben vandaag vanaf 8.00 uur de leegstaande flat Heerenhage in Heerenveen opgesierd met muurschilderingen. De graffiti is te bezichtigen bij de flat aan de Heerenhage 1 in Heerenveen.

De grootste muurschildering is tien bij zestien meter hoog geworden. Die is gemaakt door Niels Duursma uit Heerenveen en oud-Heerenvener Job van der Molen - die tegenwoordig in Zolle woont - en is aangebracht op de blinde muur aan de kant van het Kattebos.

Het plan is onlangs aangekondigd op de Facebookpagina van Heerenhage werd het plan aangekondigd. Daar kwamen volgens Duursma vooral positieve reacties op. Daarnaast is overleg gevoerd met antikraakevrhuurder Carex en met de wijkagent.

Rendant Groep

Wel moest het van de Rendant Groep, eigenaar van Heerenhage, voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moest het onderwerp water erin voorkomen, evenals boten, dieren en groen. Wel mocht dat vrij worden geïnterpreteerd.

,,Het is een soort vliegend schip in de vorm van een luchtballon, die wordt bestuurd door een walvis. Daaromheen worden veel dieren getekend”, zegt Duursma.

De Heerenvener beseft dat het kunstwerk geen eeuwig leven is beschoren, omdat de flat op termijn wordt gesloopt. ,,Wanneer dat is, is nog niet bekend. Dus voor hetzelfde geld is het nog een jaar te zien.”

‘Op meer plekken’

Duursma zelf was destijds ook betrokken bij de het creëren van de legale graffitiplek in het tunneltje van de Jousterweg onder de Haskeruitgang door:

,,Graffiti is onze passie. Hopelijk leidt het werk bij Heerenhage er toe dat het op meerdere plekken in Heerenveen mag. Er zijn genoeg plekken waar het kan en die bovendien opgefleurd kunnen worden.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Hielke Weening)