Fotowedstrijd Museum Belvédère en Heerenveense Courant rondom tentoonstelling ‘Mijn Oranjewoud’

ORANEWOUD - Museum Belvédère en de Heerenveense Courant houden een gezamenlijke fotowedstrijd rondom de tentoonstelling Oase Oranjewoud. Die is te zien van zaterdag 23 juni tot 23 september.

De fotowedstrijd heeft als thema ‘Mijn Oranjewoud’ en is onderdeel van het totaalproject Oase Oranjewoud bij Museum Belvédère, waarbij de focus ligt op het landschapspark met zijn: bossen, flora, fauna, waters, luchten en rijke historie.

De jury bestaat uit Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère, Harry de Jong, ex-hoofdredacteur van de Heerenveense Courant en muziekjournalist, vakfotograaf Ernst Brederveld en Jurjen van der Hoek, collectiebeheerder Museum Belvédère en kunstrecensent.

Interview met winnaar

Tijdens de laatste week van de tentoonstelling zijn de prijswinnende foto’s te zien in het museum. Ook worden de foto’s afgedrukt in de Heerenveense Courant er komt er een artikel met en over de winnaar van de fotowedstrijd.

Foto’s met contactgegevens kunnen worden gemaild naar info@museumbelvedere.nl. Ook kunnen afgedrukte foto’s met contactgegevens worden ingeleverd bij de balie van Museum Belvédère.

De startdatum van de fotowedstrijd ‘Mijn Oranjewoud’ is zaterdag 23 juni. Dan wordt ook de tentoonstelling Oase Oranjewoud. De sluitingsdatum is 1 september.

Focus

Met het project wordt de focus volledig gericht op Oranjewoud. ,,De gedachte dat Oranjewoud met zijn bossen, flora, fauna, waters, luchten en rijke historie zich manifesteert als een volledig ecosysteem en model kan staan voor de gehele natuur in Nederland is daarbij het uitgangspunt”, zegt Steenbruggen.

In het museum zijn bij de tentoonstelling niet alleen kunstwerken te zien waarin de natuur of aspecten daarvan de inspiratiebron vormen. Ook worden drie wandelingen door het landschapspark gehouden met Staatsbosbeheer.

Noorderlicht en Verkade

Daarnaast verzorgt fotomanifestatie Noorderlicht de internationale fototentoonstelling In Vivo.

Verder wordt het project inhoudelijk gedragen door de plaatsjesalbums die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen. De teksten van Jac. P. Thijsse en illustraties van onder anderen Ludwig Wenckebach en Jan Voerman jr. speelden destijds een grote rol bij de kennisverspreiding en popularisering van de Nederlandse natuur. De albums en prints van de originele aquarellen zijn te zien in de villa van Landgoed Oranjewoud.