Educatieve moestuin geopend bij kinderopvang De Einekoer

HEERENVEEN - Wethouder Jelle Zoetendal heeft vanmiddag de educatieve moestuin geopend bij kinderopvang De Einekoer van Kinderwoud.

Bij de opening plantte Zoetendal samen met kinderen van de basisscholen uit De Greiden de eerste groenteplanten in de tuin. De kinderen gaan werken in de tuin en leren wat er gebeurt van zaaien tot oogsten.

De moestuin is aangelegd door leden van de Rotary Oranjewoud-Heerenveen. Het terrein is door leden van de serviceclub een paar weken geleden volledig op de schop de gegaan en sindsdien door de rotary onder handen genomen.

Campagne

Dat gebeurde rondom het thema ‘Groente, zet je tanden erin’. Dat is een gezamenlijk project van de basisscholen, de kinderopvang, Jeugdgezondheidszorg van de GGD, het welzijnwerk van Caleidoscoop en Jongeren Op Gezond Gewicht Heerenveen (JOGG).

De campagne moet er toe leiden dat kinderen uit de wijk meer groente gaan eten. Nu ligt dat volgens de betrokken partijen op 41 procent van de kinderen. „Met deze campagne willen we proberen dat dit toeneemt naar vijftig procent.”

Het project startte met een themaweek in november 2017. De aftrap was met de groepen zeven acht van de basisscholen. Zij behaalden daarbij het Nederlands record kinderkoken. In totaal maakten 203 kinderen toen een wrap in Thialf.

Groente-uitje

Ook is een aantal zijn groepen op een zogenaamd groente-uitje geweest. Lokale ondernemers boden daarbij een rondleiding of workshop aan. Zoals restaurant De Koningshof. Daar was een workshop ‘Bloemkool vier keer anders’. Veel kinderen die anders bloemkool niet zo lekker vonden, vonden de zelf klaargemaakte en gefrituurde bloemkool in bierbeslag wel lekker’.

Daarnaast ging dit voorjaar de onderbouw van de scholen en kinderopvang aan de slag met een kweekbak, aarde, zaden en aardappelpot en een bak van een vierkante meter. In de ommuurde tuin zijn al verschillende groentes opgekweekt.

Wens in vervulling

„En toen kwam tussendoor de vraag van Rotary Oranjewoud-Heerenveen of zij iets voor JOGG Heerenveen zouden kunnen betekenen. Met de scholen en de kinderopvang was al eerder de wens van een grotere moestuin aan de orde geweest”, zegt Tryntsje van der Wal, regisseur Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en adviseur gezonde school bij de gemeente Heerenveen.

Van der Wal: „Toen de rotary aangaf dat het realiseren van een moestuin een goede activiteit voor hun zou kunnen zijn is dit door de basisscholen de Roerganger, het Kompas, Ekke de Haan en het Vogelnest en de kinderopvang Kinderwoud besproken. Gekozen is voor een gezamenlijke moestuin bij locatie de Einekoer van de kinderopvang. Deze locatie heeft een groen terrein en is het hele jaar open.”

Als het geheel straks klaar is, gaan kinderen uit de groepen vijf eenmaal per maand naar de moestuin. Ook de kinderen van de naschoolse opvang en de peuters gaan naar de moestuin. „Dus elke week werken er kinderen in de tuin. Daarnaast zijn we nog bezig met een vrijwillige tuinman of tuinvrouw.”

Norwdin College

Aan de ontwikkeling van de moestuin werkt ook het Nordwin College mee. Leerlingen kregen een opdracht om een plan te maken voor de Einekoer. Een van de ontwerpen is verder uitgewerkt door leerling en docent.

Wat er verder in de moestuin gaat gebeuren is nog in ontwikkeling. Daar wordt ondertussen over gesproken door leerkrachten, Natuur en Milieu Educatie en de JOGG.

Dat heeft al geleid tot enkele programma’s die gebruikt kunnen worden.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)