VV Nieuweschoot: ‘Samenwerking met profclubs is goud voor onze jeugdopleiding, vanavond overleg met SC Heerenveen’

HEERENVEEN - VV Nieuweschoot heeft deze woensdagavond een oriënterend gesprek met SC Heerenveen rondom ondersteuning van de jeugdafdeling van de amateurvoetbalclub.

Net als bij AZ waarmee op 18 april een samenwerkingsverband is ondertekend, hoopt Nieuweschoot ook van SC Heerenveen ondersteuning te kunnen krijgen in de breedste zin van het woord. ,,We gaan er met een open blik heen. Natuurlijk hopen we dat het rond komt. Dat zou voor de uitstraling van VV Nieuweschoot heel mooi zijn. Omgekeerd is het denk ik voor de support van SC Heerenveen in de regio ook goed”, zegt Jenno Kootstra, de huidige hoofdtrainer van VV Nieuweschoot en vanaf volgend seizoen verantwoordelijk voor de coördinatie van de jeugdopleiding.

De samenwerking met AZ Kwam tot stand door het jaarlijkse internationale jeugdvoetbaltoernooi voor JO8 tot en met JO11. Daaraan doet ook jaarlijks SV De Foresters uit Heiloo mee.

,,Wij kwamen in gesprek met Rick Stiegelis, hun trainer van de JO13 en scout voor Ajax. Hij vroeg ons waarom wij geen samenwerking hadden met SC Heerenveen. De Foresters wilde vervolgens voor ons wel de deuren openen bij AZ. Dat is uiteindelijk gebeurt Dico Blei. Hij is hoofd jeugdopleiding van SV De Foresters en trainer van AZ en AFC Amsterdam JO15. We zijn daar toen op gesprek geweest. Tijdens AZ tegen Vitesse op 18 april is vervolgens de samenwerking ondertekend.”

Goud

Kootstra betitelt de samenwerking met profclubs als goud. ,,Zij delen kennis met ons in de breedste zin van het woord. Zonder tegenprestatie geeft AZ overal antwoord op, waarop zij dat kunnen. Daarnaast worden onze trainers en leiders worden belangeloos geholpen. AZ zelf wil graag spelers afleveren op Champions League niveau.”

AZ kan volgens Kootstra echter niet iedere jeugdspeler op de radar hebben. „Door samen te werken met amateurclubs maken zij niet alleen trainers en voetballers beter. Ook krijgen zij kinderen wel op de radar door elke zondag ergens op een locatie een training te houden en hen daar te kunnen bekijken.”

Dat het relatief kleine VV Nieuweschoot met honderdzeventig leden een dergelijke samenwerking voor elkaar krijgt, zegt volgens Kootstra veel over de voetbalclub.

Onderlinge binding

,,Er is een enorme onderlinge binding bij VV Nieuweschoot. Zo kent het bestuur iedereen. Die binding is mooi, zo gaat het al jaren. Daardoor hebben we ook altijd op alle vlakken veel vrijwilligers. Dat zit in de aard van onze leden.”

Volgend jaar bijvoorbeeld zwaait er een grote groep vrijwilligers af bij de vijfentwintigste editie van het internationale jeugdtoernooi. „Daar tegenover staat dat ongeveer de helft van de vrijwilligers rondom het toernooi dit jaar al nieuw is. Daarnaast hebben we sinds 1 januari een nieuwe tapinstallatie. Begin volgend seizoen komt er een uitlegavond met de leverancier erbij. Ik kan je nu al zeggen dat de kantine dan vol zit met geïnteresseerde leden.”

‘Kunnen wij ook’

Het internationale jeugdtoernooi van VV Nieuweschoot was afgelopen zaterdag en zondag. Ook ditmaal deden weer in totaal zesenzestig teams mee uit Heerenveen en omstreken en uit het buitenland. Het idee ontstond in 1994 nadat VV Nieuweschoot zelf aan een internationaal toernooi had meegedaan en daar meteen van onder de indruk was.

Kootstra, zelf betrokken bij de organisatie: ,,Een aantal mensen van de club zei toen: ‘Dat kunnen wij zelf ook’. Het eerste toernooi begon vervolgens in 1995 met vierentwintig teams, bestaande uit clubs waar wij zelf te gast waren geweest, aangevuld met teams uit de regio. Vandaag de dag zijn het er zesenzestig en is er, omdat wij eventueel kunnen beschikken over het veld van AV Heerenveen, ruimte voor nog tien tot twaalf clubs extra.”

Voetbalfeest

Nu de vierentwintigste editie van het jeugdtoernooi erop zit, kijkt de organisatie al vooruit naar het jubileum in 2019. ,,Het wordt een mix van teams die door de loop der jaren heen heeft meegedaan. Als je als club wilt meedoen, zou ik mij nu al inschrijven.”

Naast het voetballende gedeelte zijn er volgend jaar ook veel nevenactiviteiten voor jeugd en volwassenen. Daarnaast zijn CIOS-studenten uitgenodigd om als afstudeerproject een evenement binnen het evenement te houden.

,,Wij kijken er nu dan ook al enorm naar uit”, zegt Kootstra. ,,Ik kan je nu al voorspellen dat het in 2019 het grootste voetbalfeest van Heerenveen wordt.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch zijn wij, ook buiten kantooruren, bereikbaar via 06-17 242 223.

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s VV Nieuweschoot)