De Uitdaging: 'Een derde roman’

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Cor Netten, schrijver van onder andere het boek De Hondenkop.

Drie jaar geleden maakte Cor Netten (71) een begin met het boek De Hondenkop. Een roman die Netten deels baseerde op zijn eigen leven in Den Haag en Heerenveen. De Hondenkop is de tweede roman van de hand van Netten. Eerder schreef hij De Iraanse Maagd. Ook schreef hij twee boekjes over Heerenveen: Heerenveense buitenpretjes en Heerenveens ABC.

Buitenbeentje

,,Ik had vroeger nooit gedacht dat ik boeken zou schrijven, maar ik schreef wel altijd. Wat betreft de verhalenbundels over Heerenveen, dat zijn korte verhalen en in zoveel mogelijk gevallen zit er een humoristische twist aan. Ik schreef altijd wel. Ik was in ons gezin vroeger ook een buitenbeetje. Ikzelf sprak nooit plat Haags, de rest wel. Ook leerde ik verder door dan zij. Ik kwam terecht in de, zoals het toen heette, arbeidsmarktpolitiek en personeelsbeleid. Daar moest ik het nodige voor schrijven. Ik denk dat dat misschien wel de basis is waar ik op door ben gegaan. Ik schreef over van alles en nog wat. Dat vertaalde zich uiteindelijk in een boekje voor de familie: ‘65 voetstappen’. Dat was mijn eerste uitgave, heel persoonlijk en meer familiegericht”, zegt Cor Netten.

Schilderswijk

De roots van Netten liggen in de Haagse Schilderswijk. ,,De jaren veertig, vijftig, zestig, die periodes. Het was een wijk die in die tijd vrij negatief bekendstond. Het had een zeker stigma door de omgeving opgelegd gekregen. Iedereen die er woonde, was al bij voorbaat gekleurd. Meestal onterecht, soms ook terecht. Ook waren er behoorlijk ruige vetes tussen bepaalde families.” De Schilderswijk was volgens Netten destijds ook een armoedige wijk. ,,Pakweg de eerste zeven tot tien jaar misschien wel, was mijn hoofdbeleg suiker op brood. Toen er op een gegeven moment kostgeld binnenkwam, kwam er wat meer en ander beleg op tafel. Als je er op terugkijkt, was het noodzaak, maar je had er niet eens een hekel aan.”

Rollen

Deze gebeurtenissen heeft Netten gebruikt voor zijn laatste roman. Een centraal punt in De Hondenkop volgens Netten is dat je niet zomaar wordt wie je bent, omgevingsfactoren spelen daar een rol in en veiligheid speelt daarbij een rol. Kun je jezelf zijn of niet of moet je eigenlijk continu een ander gezicht gebruiken. ,,De Hondenkop refereert ook aan het gebruik van bijnamen in die buurt. Namen als ‘De Witte’, ‘De Neus’, ‘Zwarte Leen’, komen er allemaal in voor. Het was een methode om een zekere vorm van anonimiteit voor de buitenwacht te hanteren, terwijl iedereen wist over wie het ging in de buurt.”

Gekke Janussie

,,De Hondenkop is een fictief verhaal, maar is wel gebaseerd op gebeurtenissen die in de Schilderswijk ooit hebben afgespeeld en rond personen. Kern van het verhaal is dat er een jongen wordt geboren, ongewenst van een halfdronken prostituee. Hij wordt niet opgevoed door zijn echte moeder, maar door de overbuurvrouw. Zij wordt ‘freule’ genoemd omdat ze er altijd zo deftig uitzag. Vanwege zijn uiterlijk wordt hij vanaf het begin al ‘Hondenkop’ genoemd. Sommige noemden hem Gekke Janussie.” De Hondenkop maakt van alles mee; hij slaapt onbewust met zijn echte moeder, draait op een gegeven moment helemaal door en krijgt onverwachts bezoek van zijn zoon waarvan hij het bestaan niet wist. De Hondenkop belandt uiteindelijk in Heerenveen.

Derde roman

,,Mijn uitdaging; ik was en ben op zoek naar een nieuwe vorm van vrijwilligerswerk. Dat moet in mijn beleving wel een zinvolle activiteit zijn die bij mijn achtergrond en ervaring past. Iets in een verzorgingstehuis, dat zou ik niet op kunnen brengen. Dat is één. En twee is dat ik langzamerhand een thema wil uitwerken voor een derde roman.” Netten is ook een tijd werkzaam geweest in de re-integratie. Daar ging niet alles altijd zoals het hoorde te gaan. ,,De kern van het verhaal van mijn derde roman bestaat uit de gebeurtenissen die zich daar bij dat bedrijf hebben afgespeeld en hoe het bedrijf om zeep is geholpen door de politiek en dat er een bewuste sterfhuisconstructie is gecreëerd om van duizenden ambtenaren af te komen. Dat was toen op dat moment een beetje het beleid van de bestuurlijke elite die aan de macht was.”

Afrekening

Waarom Netten de Haagse Schilderswijk als thema wilde gebruiken voor een boek, heeft ermee te maken dat het een soort van afrekening is met zijn verleden. ,,Het is ook het kwalijk nemen van de omgeving. Hoe ze met je omgesprongen zijn en wat ze van je vinden. Dat is een item dat nog dagelijks voorkomt. Om daar dan vervolgens het heden dat ik hier in Heerenveen heb tegenover te stellen. Dat zijn twee uitersten die je vormen. Dat is ook de slogan die ik in het boek heb gebracht: je bent niet, maar je wordt.”

Mieke van Veen