Laura Oosterloo: ‘Acrogym heeft enorme aantrekkingskracht op kinderen’

TJALLEBERD - Binnen een jaar tijd is het aantal leden van SV Hercules dat aan acrogym doet gegroeid van twaalf naar drieëntwintig leden. Die komen uit de wijde omgeving, tot aan Sneek en Zwolle toe.

,,Na het afgelopen jaar durf ik wel te zeggen dat de groei mede komt door mijn enthousiasme”, zegt trainster Laura Oosterloo. De 20-jarige inwoonster van Tjalleberd doet er dan ook alles aan om haar liefde voor de sport die zij zelf van haar zesde tot haar zestiende beoefende bij SV Hercules in combinatie met Adonis Drachten over te brengen op de kinderen.

,,Zo vieren we sinterklaas, Kerst en onder andere mijn verjaardag. En het draait niet om winnen, maar juist om plezier. Maar als kinderen medailles winnen, nemen ze die mee naar school om te laten zien. Ook vertellen ze hoe het er bij acrogym van SV Hercules aan toegaat. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. We zien bijvoorbeeld dat het ledenaantal nog steeds toeneemt.”

Jongetjes

En hoewel het tot nu toe alleen meisjes zijn in de leeftijd van 6 tot en met 23 jaar, weet Oosterloo nu al dat er volgend jaar voor het eerst in het bestaan van de club twee jongetjes lid worden. ,,In mijn tijd waren er wel seniorenheren. Dat er nu jongetjes lid worden zegt denk ik heel veel over SV Hercules. Ik hoop natuurlijk dat er meer volgen.”

Zelf zegt Oosterloo de komende jaren nog wel trainster te willen blijven in Tjalleberd. ,,Ik woon in het dorp en wil hier niet weg. Ook niet vanwege mijn studie. Ik studeer evenementenorganisatie in Groningen. Daarnaast werk ik bij Hét Postkantoor in Heerenveen. Bij SV Hercules geef ik acht uur les. Waarvan twee uur dans. Ook die afdeling heeft net als acrogym een goede toekomst vanwege aantrekkingskracht op kinderen. Wat dat betreft zit ik hier goed.”

‘Op elkaar vertrouwen’

Het mooie aan acrogym noemt Oosterloo dat jongens en meisjes de sport samen kunnen beoefenen.

,,Daarom is het ook zo leuk dat er nu jongetjes bijkomen. Daarnaast is het een sport waar je blindelings op elkaar moet kunnen vertrouwen. Want je moet ervanuit kunnen gaan dat je wordt gevangen en dat je wordt vastgehouden.”

Chantal Janzen

Ook het kunnen uitbeelden van een verhaal in tweeënhalve minuut dat een oefening duurt, noemt zij telkens weer een uitdaging. ,,Ik heb vorig jaar een opleiding als actrice gedaan. Wat ik daar heb geleerd over verhalen maken, probeer ik in de oefeningen te laten terugkomen. Dat is echt ontzettend leuk”, zegt Oosterloo, die van jongs af aan al een voorliefde voor acteren had.

,,Ik wilde al heel vroeg Chantal Janzen worden. Omdat acteren mij enorm aanspreekt heb ik ervoor gekozen de productiekant uit te gaan. Dus het uitbeelden van verhalen.”

Nederlands kampioenschap

De aanpak van Oosterloo werpt ondertussen vruchten af. Afgelopen zaterdag namelijk stonden er twee trio’s in de finale van het Nederlands kampioenschap voor de D- en E-lijn in Oss.

Bij de E-jeugd deden Ilza Otter, (Tjalleberd), Sinne van der Berg (Luinjeberd) en Iris Vlietstra (Tijnje) mee. Zij pakten de Nederlandse titel met 23.510 punten.

Terwijl bij de senioren in de D-lijn Amerins van der Steen (Sneek), Valerie Holl (Sneek) en Fardau Feenstra (Tjalleberd) in actie kwamen. Zij werden uiteindelijk zevende.

Veel vertrouwen

Vooraf had Oosterloo al veel vertrouwen in haar pupillen. Voor de D-senioren hoopte zij op een plek in de top vijf. Terwijl zij voor de E-jeugd een podiumplek zag weggelegd. En bij een hele goede dag zelfs titelkansen zag. Dat laatste gebeurde dus ook.

Oosterloo: ,,Deze meiden vormden vorig jaar ook al teams. Ze hebben enorm hard getraind. Wat ze nu hebben bereikt, is een beloning voor hun harde werken. Ik vind het dan ook wel terecht dat hun prestatie in de krant wordt genoemd.”

Uitvoering

Overigens houdt SV Hercules op zaterdag 30 juni een uitvoering. Die vindt vanaf 14.00 uur plaats in de turnhal van het multifunctionele centrum aan It Hiem 3 in Tjalleberd.

Voor de gelegenheid zijn er dan tribunes geplaatst. Voor de toeschouwers worden dan met als thema ‘griezelen’ demonstraties gegeven door de afdelingen acrogym, dans en turnen. De entree bedraagt twee euro. Daarvoor krijgen de toeschouwers ook een lot.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview voor de Heerenveense Courant? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223.

Interviews kunnen gaan over de meeste uiteenlopende onderwerpen, zoals (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen.

(Tekst en foto’s Jitze Hooghiemstra/HoogMedia)