FOTO’S | Nederlands vrouwenvoetbalelftal legt Slowakije in blessuretijd over de knie bij WK-kwalificatieduel in Abe Lenstra Stadion

HEERENVEEN - Na 92 lange minuten van eenrichtingsverkeer in het Abe Lenstra Stadion was het Lieke Martens die het Nederlands vrouwenvoetbalelftal uiteindelijk alsnog op voorsprong bracht tegen Slowakije. Het bleek meteen de winnende treffer: 1-0.

Dankzij de zege blijft Oranje aan kop in groep C van de WK-kwalificatie. Op 4 september wacht het uitduel tegen nummer twee Noorwegen. Het gastland moet dan winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het eindtoernooi in Frankrijk in 2019.

In Heerenveen werd het al snel duidelijk dat slechts een team aanspraak maakte op de zege. Voor rust speelde Nederland echter in een te laag tempo en was het regelmatig slordig.

Als er wel een kans kwam, dan lag doelvrouw Korenciová in de weg. Terwijl doelvrouw Van Veenendaal aan de andere kant net zo goed thuis had kunnen blijven.

Tempo omhoog

Na rust schroefde Oranje het tempo op en volgden de kansen elkaar in hoog tempo op. Vooral Jill Roord had het vizier echter niet op scherp staan. Ook was het de Slowaakse keepster die keer op keer weigerde te capituleren.

Toch konden de ruim 24.000 toeschouwers uiteindelijk alsnog juichen. Roord gaf rondom de zestien meter een goed passje op Martens.

De beste voetbalster ter wereld trok naar binnen en krulde bal met rechts laag in de verre hoek. Daarna kwamen er nog kansjes op 2-0. Gescoord werd er niet meer.

Nul tegentreffers

Na zeven van de acht gespeelde wedstrijden heeft Oranje daardoor 19 punten, 21 gescoorde doelpunten gemaakt en nog geen tegentreffer geïncasseerd. Alleen tegen Ierland bleef het 0-0.

Aan een gelijkspel hebben de vrouwen nu genoeg om zich te plaatsen voor de eindronde van het WK in Frankrijk. Dat zou na het WK van 2015 het tweede mondiale eindtoernooi worden en na de eindzege op het EK van 2017 in eigen land opnieuw een groot succes betekenen voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)