Spelers Talant en Wil halen beste uit zichzelf in theatervoostelling Mata Hari

HEERENVEEN - Personen die veelal ondersteuning krijgen van zorginstellingen Talant en Wil voeren woensdag 20 juni vanaf 19.30 uur de theatervoorstelling Mata Hari op in het Posthuis Theater.

Alles komt voorbij. Zoals: haar huwelijk, het verlies van een van haar kinderen, hoe ze danseres werd en hoe haar leven ten einde kwam.

Jong en oud is al bijna drie maanden in de weer om alle teksten en choreografieën te leren. Zo ook Jitske Eelkje de Haan (20), die begeleiding krijgt bij Talant. ,,Ik vind het leuk om aan deze voorstelling mee te doen. Vooral het dansen vind ik leuk. Ik kan mijn gevoel erin kwijt.” Door de voorstelling heeft ze veel geleerd. Dingen waarvan ze eerder dacht dat ze het niet kon. ,,Dat ik best veel tekst kan onthouden, en dat ik kan acteren.”

Op het podium

Het doet projectleider Corrie van Hilten ongetwijfeld goed om dit te horen. De voormalig bewegingstherapeute, die onder andere dagcentra voor kinderen met een beperking heeft opgericht, heeft zich als doel gesteld om mensen met een verstandelijke beperking op het podium te zetten. ,,De buitenwereld denkt vaak: mensen met een beperking kunnen niets. Maar ze kunnen juist heel veel.”

Ze nam contact op met Talant om te vragen of ze een projectplan mocht uitwerken en kreeg ook vanuit de organisatie van LF2018, waar ze bijbetrokken is, groen licht om ermee aan de slag te gaan. ,,Het doel is om de cliënten van T alant mee te laten doen bij evenementen als bezoeker, vrijwilliger en artiest. Ze verrichten bijvoorbeeld al een paar jaar werkzaamheden bij onder meer CityProms.”

Vervolg op Sneeuwwitje

Twee jaar geleden kruiste Special Arts het pad van Van Hilten en Talant. Deze stichting wil eraan bijdragen dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen. In samenwerking met deze partij is in 2016 de voorstelling ‘Sneeuwwitje en de 7’ uitgevoerd.

Van Hilten. ,, Neushoorn en De Lawei waren toen uitverkocht. Dat vroeg om een vervolg en dat komt er nu met Mata Hari.”

Fries Museum

De voorstelling wordt mede gedragen door theatermaker Art-Jan de Vries en zijn team. Art-Jan is naast regisseur ook acteur in het stuk.

,,We zijn eerder dit jaar met de spelers naar de tentoonstelling van Mata Hari in het Fries Museum gegaan. Wij hebben ons vervolgens door de spelers laten inspireren. Ze mochten meedenken over de inhoud van de voorstelling.” Met behulp van de input van de spelers heeft Don Duyns vervolgens een script geschreven.

Groei onder spelers

Een kleine drie maanden geleden begonnen de repetities in Drachten. Elke maandag wordt er geoefend.

De Vries: ,,De eerste keer dat ze voor de repetitie kwamen, hielden sommigen de handen van hun begeleider vast. Nu komen ze binnen en geven ze mij de hand of een omhelzing. Ze durven zich te laten gelden. Het is mooi om ze te zien groeien, hoe ze de dans en de tekst leren en steeds beter worden. Dat zijn allemaal kleine cadeautjes.”

‘Een cadeau’

Een cadeau is de voorstelling over Mata Hari ook voor Jitske Eelkje. Ze heeft vaker op toneel gestaan, maar nu is het voor het eerst dat ze in het theater zal optreden.

,,Ik vind het mooi dat mensen kunnen zien wat je doet en maakt met z’n allen. Want de een schrijft de tekst, de ander maakt de kleding, en weer een ander bedenkt de dans. We doen dit echt met elkaar.”

Zie www.talant.nl/matahari.

(Tekst Martine van der Linden)