Professor Rudolph Pabus Cleveringa aan bod in Museum Heerenveen bij tentoonstelling rondom Jodenvervolging

HEERENVEEN - Museum Heerenveen toont vanaf zondag 17 juni tot en met 29 juli de tentoonstelling ‘In het spoor van professor Rudolph Pabus Cleveringa’.

In de tentoonstelling ligt de nadruk op het noordelijke verhaal van verzet tegen de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijzondere aandacht krijgen de jeugdherinneringen van professor Cleveringa en zijn Heerenveense vrouw Hiltje Boschloo.

Professor Cleveringa (1894-1980) is in binnen- en buitenland bekend vanwege zijn openlijke protest op 26 november 1940 als Leids hoogleraar tegen de schending van burgerrechten van Joodse Nederlanders.

Jeugdjaren

De tentoonstelling laat zien hoe hij zich mede liet inspireren door zijn jeugdjaren in Appingedam en Heerenveen, aan de hand van door de familie Cleveringa geschonken persoonlijke aandenkens. Deze worden aangevuld met materiaal uit de collectie van Museum Heerenveen.

Speciale aandacht is er voor de Heerenveense herinneringen van professor Cleveringa en de rol van twee plaatsgenoten: zijn jeugdvriend Eelco van Kleffens en zijn vrouw Hiltje Boschloo.