Friese componist Paulus Folkertsma centraal bij locatietheatershow in Oldeboorn

OLDEBOORN - De Friese componist Paulus Folkertsma staat zaterdag 23 juni vanaf 20.00 uur centraal bij een theatershow in Oldeboorn.

Op vier verschillende locaties in het dorp waar Folkertsma voorheen woonde wordt zijn werk opgevoerd door onder anderen: Albert Bonnema, Rixt van der Kooij, Pauline Post, Wiebe Kaspers en Marieke de Bruijn.

Folkertsma woonde jarenlang in een monumentaal pand aan de Weaze in Oldeboorn, waar nog altijd zijn van oorsprong Weense vrouw woont. Vanuit de Paulus Folkertsma Stichting zet zij zich in om het erfgoed van haar man levend te houden. Haar man heeft veel betekend voor het dorp. Als onderwijzer en als componist.

Het eendaagse festival rond Paulus Folkertsma en de beleving in en van het dorp wordt gehouden als een Midzomernachtfestival in het jaar waarin het dorp midden in de realisatie van het nieuwe straatverlichtingsplan zit.

Locaties

In de tuin van de voormalige dokterswoning worden liederen gezongen door tenor Albert Bonnema, begeleid door Rixt van der Kooij.

In de Doelhof Tsjerke wordt een selectie uit de opera Jonkerboer ten gehore gebracht door Het Cantoor en pianist Johan Bijhold onder leiding van Tjalling Wijnstra.

In de voormalige Doopsgezinde Kerk worden werken voor viool en piano uitgevoerd door Marieke de Bruijn en Pauline Post.

In de Vlindertuin (achter het Andringahuis) wordt werk van Paulus Folkertsma in jazz-bewerking gebracht door Wiebe Kaspers met ensemble.

Op een praam op het water, geïnspireerd door de Gondelvaart, speelt muziekkorps Concordia werk dat Folkertsma speciaal schreef voor het korps van destijds.

Dorpsplein

Dorpsplein de Doelhôf is een centrale (ontmoetings)plaats.

Bouke Oldenhof schrijft aan een biografie van Paulus Folkertsma, die door Paulo Folkertsma, de zoon van Paulus, ten gehore gebracht zal worden op deze avond.

Op de Weaze 30, het voormalige woonhuis van Folkertsma, laat zijn vrouw Helga Folkertsma-Khek foto’s en ander documentatiemateriaal zien en kunnen cd’s worden gekocht.

Aldheidskeamer

Het publiek is in de gelegenheid om middels een route, in groepen, alle concerten bij te wonen. In de Aldheidskeamer een expositie te bezichtigen. De kinderen van de beide basisscholen in Aldeboarn worden middels een educatief project betrokken bij het eendaagse festival.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.midsimmertwirre.eventbrite.nl en via http://www.paulusfolkertsma.nl/.