FOTO’S | Meet me at the Fountain Akkrum geopend

AKKRUM - Het evenement Meet me at the Fountain dat dit en volgend weekend in Akkrum plaatsvindt, is vandaag geopend.

De openingshandeling was op Sixth Avenue, pal voor de hoofdentree van het grootste warenhuis ter wereld, middenin het dorp. Daar werden een aantal korte toespraken gehouden. Het voltallige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen verrichte vanaf stipt 10.00 uur de openingshandeling. Ze deden dat in stijl in kleding van 1896.

Zeshonderd figuranten, acteurs en vrijwilligers verbeelden in het tweede en derde weekend van juni het straatleven van New York. Het centrum van Akkrum gonst die zaterdagen en zondagen van 10.00 tot 17.00 uur van de activiteiten. Theateracts, zangkoren, muzikanten en tal van andere bijzondere acts van solo-artiesten of groepen komen voorbij. Bijzonder is in het LF2018-jaar dat het evenement gratis toegankelijk is.

Dertiende fontein van Friesland

Daarnaast is de dertiende fontein in het Friesland van LF2018 in gebruik genomen. Het bouwwerk met goudgekleurd standbeeld The Statue of the Republic in het hart van het destijds grootste warenhuis ter wereld, dat in 1896 door de oud-Akkrumer Frank H. Cooper aan Sixth Avenue in New York werd geopend. Net als toen wordt de fontein ook nu een ontmoetingsplaats.

Als jongeman van 22 jaar emigreerde Frank Cooper naar Amerika, vergaarde een fortuin, liet in Akkrum rond 1900 het wooncomplex Coopersburg voor oude, arme dorpsbewoners bouwen. Het monumentale gebouw en ook het mausoleum in de tuin, waarin Frank Cooper en zijn echtgenote zijn bijgezet, zijn beide weekenden geopend.

(Tekst en foto’s Hielke Weening)