De Uitdaging: “Als team beter voetballen”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze week vertellen Pieter Jissel Bonnema en Xander ten Den over het zaalvoetbalteam van jongerencentrum Casa.

Het idee om mee te doen met een zaalvoetbalteam van jongerencentrum Casa in de zaalvoetbalcompetitie kwam van Eroll. Eroll is een jongere en oud-vrijwilliger van Casa en voetbalt zelf ook heel veel. Het leek hem een leuk idee om een zaalvoetbalteam op te zetten voor de plaatselijke competitie. Eroll vroeg toen of Pieter Jissel Bonnema (31), jongerenwerker bij Casa, hem wilde helpen. Xander ten Den (15), vrijwilliger bij Casa, werd er ook bij betrokken en samen gingen ze aan de slag.

Sponsoren

“We hebben toen gezegd: Wat hebben we nodig voor een voetbalteam? Ten eerste: voetballers. Daar was genoeg animo voor. Maar we hadden ook shirtjes nodig en geld voor de inleg. Dus we hadden geld nodig. Daarvoor gingen we op zoek naar sponsors”, zegt Pieter Jissel Bonnema. Om sponsors te vinden, gingen ze met een brandweerbus langs bedrijven, maar dat leverde niet veel op.

“Toen was daar het Meet & Match Event van Hart voor Heerenveen en daar hebben we Anker en Anker als sponsor gekregen en assurantiekantoor Siebe de Vries”, zegt Xander ten Den. Anker stond als spreker op het evenement. Pieter Jissel: “We hebben even overleg gehad en toen de stoute schoenen aangetrokken. Want wat zou het mooi zijn als we Anker en Anker op het shirt hebben staan. Zij houden ook van voetballen. Anker was heel positief. Siebe de Vries hebben we toen ook aangesproken en die wilde ook meewerken.”

Spelers

Voor het voetbalteam waren vier veldspelers nodig en een keeper. “Maar daarmee red je het eigenlijk niet. Je hebt ook wissels nodig”, aldus Pieter Jissel. Maar zoals gezegd, was er aan animo geen gebrek. Op papier stonden elf spelers, variërend van oud-bezoekers van Casa tot vrijwilligers, maar allemaal met een link met Casa. Een team van zes/zeven spelers was altijd aanwezig. Aanvoerder van het voetbalteam van het jongerencentrum is Eroll. Pieter Jissel: “Ook deden er weleens gastspelers mee. Die vroegen dan aan Eroll of aan mij of er een kans was dat ze een keer mee mochten spelen. Als we dan plaats over hadden, dan konden ze meespelen.”

Derde

Het team van Casa speelde mee in de tweede divisie van de Heerenveense Zaalvoetbal Competitie. Een keer in de twee weken speelden ze op donderdagavond een zaalvoetbalwedstrijd in Sportstad Heerenveen. De eerste wedstrijd was geen succes. Die werd met 10-0 verloren. “Maar niemand wist toen hoe iedereen speelde”, zegt Xander. “We moesten nog op elkaar inspelen en we stonden tegen een heel sterk team. Maar datzelfde team hebben we later met 6-2 weer teruggepakt. Later in de competitie waren we toch wel een stukkie sterker. Als je derde wordt de eerste keer dat je in de competitie meedoet, dan doe je het wel redelijk. We hebben wel wat wisselende uitslagen gehad, maar over het algemeen wat het altijd wel spannend. Behalve de eerste wedstrijd dan”, vult Pieter Jissel aan.

Nog een seizoen

Beide heren zien het zeker zitten om volgend seizoen weer mee te doen. Xander: “Het was erg leuk om mee te doen. Of de anderen ook weer mee willen doen, daar moeten we het nog over hebben. We gaan nog evalueren.” Ook wordt dan besproken of er misschien nieuwe sponsoren gezocht moeten worden. “We hebben nu de shirts, maar het inleggeld nog niet. Eerst gaan we afstemmen met onze huidige sponsoren of ze nog een jaar door willen en anders gaan we op zoek naar nieuwe sponsoren”, aldus Pieter Jissel. De nieuwe competitie start rond september. Het team van Casa zal dan hoogstwaarschijnlijk weer in de tweede divisie uitkomen.

Beter doen dan vorig seizoen

“De uitdaging is dan natuurlijk om het nog beter te doen dan afgelopen seizoen. Ook is het een uitdaging om sponsorgeld binnen te krijgen. En een uitdaging is om als team beter te voetballen, dat gaat stapje bij stapje beter. Ik denk dat dat de uitdagingen wel zijn voor dit team”, zegt Pieter Jissel. Meedoen aan de zaalvoetbalcompetitie heeft vooral heel veel voetbalplezier gebracht. Pieter Jissel: “En jongeren die niet in staat zijn om bij een club te voetballen, om wat voor reden dan ook. Die kunnen nu wel een keer in de twee weken een potje voetballen.”

Leerproces

Voor Xander was het opzetten van een voetbalteam ook een leerproces. Hoe zoek je sponsors? Hoe spreek je ze aan en hoe benader je ze? “Ik vond het regelen van de sponsoren erg leuk om te doen. En heb er ook zeker iets van geleerd. Vooral hoe je mensen moet aanspreken”, aldus Xander. “Bij Casa zijn we erg van: al doende leert men. We doen het samen met de jongeren en alles op een gelijkwaardige manier. Er zitten eigenlijk altijd leerdoelen aan vast voor de vrijwilligers. Dat kunnen hele kleine leerdoelen zijn, maar ook grotere leerdoelen zijn. Net als Xander die de sponsoren allemaal heeft geregeld, dat vind ik een heel mooi leerproces geweest. Wij gaan niet vertellen hoe ze het moeten doen, dan mogen ze zelf ervaren. Maar als ze het moeilijk vinden kunnen we altijd helpen”, besluit Pieter Jissel.

Mieke van Veen