College van B&W bij aftrap New York-evenement in Akkrum

AKKRUM - Het voltallige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen doet zaterdag 9 juni mee aan het New York-evenement in Akkrum. Zij verrichten dan samen de officiële opening.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan en zijn wethouders dragen die dag kleding uit 1896. Wethouder Hans van Broekhuizen proefde eerder al aan de nostalgische New York-sfeer tijdens de onthulling van de bouwborden. Het warenhuis wordt in Akkrum opgetrokken als een zestien meter hoog steigerdoek.

Bij het evenement is Akkrum op 9 en 10 en 16 en 17 juni tussen 10.00 en 17.00 uur omgetoverd tot het New York van 1896. Het dorp eert daarmee dorpsgenoot Folkert Kuipers, die in dat jaar het toen grootste warenhuis ter wereld opende.

Coopersburg

De steenrijk geworden Akkrumer, die zich in Amerika Frank Cooper noemde, liet in zijn geboorteplaats het wooncomplex Coopersburg bouwen, de plek waar minder bedeelde dorpelingen woonden.

In totaal zijn er vijfhonderd vrijwilligers, acteurs en figuranten actief. Die komen niet alleen uit Akkrum en Nes, maar uit heel Friesland.

Leden van het preventieteam van het sociaal domein van de gemeente Heerenveen zijn ook van de partij. Daarbij gaat het om medewerkers van onder andere Jeugdzorg, GGD en GGZ.

De meeste deelnemers hebben bovendien familiebanden met Akkrumers of Nessers. „We geven ze een mooi plekje op Sixth Avenue”, aldus Eelco Sixma van de theaterwerkgroep, die de honderden figuranten aanstuurt.