Bouw 'grootste warenhuis' ter wereld gestart in Akkrum

AKKRUM - De bouw van het ‘grootste warenhuis ter Wereld’ voor het New York-evenement in Akkrum is donderdagochtend gestart.

Het voormalige warenhuis ter wereld waarmee oud-Akkrumer Frank Cooper steenrijk werd, wordt tot zestien meter hoogte opgetrokken. Dat stelt een replica voor van het gebouw in New York, dat in 1896 door Cooper werd geopend.

Het betrof destijds het grootste warenhuis ter wereld. In het tweede en derde weekend van juni eren de Akkrumers hun oud-dorpsgenoot tijdens de New York-dagen.

De gevelwand voor het warenhuis wordt opgebouwd met behulp van 31 containers. Ook vandaag nog worden die geplaatst. Zaterdagochtend worden de bedrukte steigerdoeken aangebracht, met daarop een afbeelding van de winkel in New York. 

Ophangen doeken

Het grootste doek is bijna vijftig meter lang, ruim vijf meter hoog en weegt iets meer dan 150 kilo. Het ophangen van de doeken begint om 9.00 uur zaterdagochtend en duurt een groot deel van de dag.

Ook wordt zaterdag wordt een begin gemaakt met het inrichten van de straat. Het Heechein wordt compleet omgetoverd naar het straatbeeld van Sixth Avenue anno 1896. 

De gemeente Heerenveen verwijdert daarvoor alle overbodig straatmeubilair. Daarnaast worden moderne lantaarnpalen omgebouwd tot ouderwetse gaslantaarns en worden onder andere Amerikaanse brandkranen geplaatst.