Basisscholier Kai Dokkum uit Akkrum in top tien landelijke fotowedstrijd Veteranendag

AKKRUM - De 11-jarige Kai Dokkum uit Akkrum heeft de laatste tien bereikt van de schoolfotowedstrijd rondom Veteranendag.

Dokkum, die in groep 8b van basisschool de Leeuwarder Schoolvereniging (LSV) in Leeuwarden zat, is blij verrast dat hij in de top tien staat. ,,Deze foto was ook de mooiste die ik had gemaakt. De gedenksteen deed mij denken aan de veteranen.”

Aan de wedstrijd van het Nationale Comité Veteranendag en educatieprogramma Veteraan in de klas deden alle Nederlandse scholen mee. Een vakjury met daarin veteranen, professionele fotografen en Umberto Tan selecteerden de tien beste foto’s.

Schoolgenoot

Ook de Leeuwarder Elva van der Bij uit groep 8a van de LSV staat in de top tien. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 8 juni. Hoe en waar dat gebeurt, is nog niet bekend.

De winnaar mag met zijn of haar klas naar een ceremonie in de Ridderzaal en ontmoet dan ook koning Willem-Alexander en minister-president Rutte. Daarnaast mag de klas een vlucht maken in een dakotavliegtuig. ,,Dat zou geweldig zijn”, zegt Dokkum.

Oorlogsveteraan

Voorafgaand aan de wedstrijd bezocht oorlogsveteraan dr. Rob Leemans de basisschool. ,,Hij vertelde indrukwekkende verhalen over wat hij had mee gemaakt en welke moeilijke keuzes hij als chirurg, soms moest maken.”

Vervolgens kregen de scholieren tips en trucs van fotograaf Henk-Jan Dijks en mochten zij zelf aan de slag gaan.

Tot en met zondag 3 juni kan gestemd worden via deze link.