Meriant maakt selfie-films met tips om onrust bij dementie te voorkomen

Heerenveen - Ouderenzorgorganisatie Meriant bood haar zorgmedewerkers de cursus ‘Filmend Leren’ aan om weerstand en onrust bij dementie te voorkomen.

In de cursus werden zij uitgedaagd creatieve oplossingen te bedenken voor probleemgedrag van bewoners en maakten hiervan een ‘selfie-film’.

Zorgmedewerkers krijgen regelmatig te maken met gedragsproblemen, weerstand en onrust bij bewoners. Dat kan leiden tot vervelende situaties.

Het is dan belangrijk voor zorgverleners,  behandelaars, familie en vrijwilligers om samen te zoeken naar wat er in het brein van de bewoner omgaat. Waarom is de bewoner boos bij het douchen? Waarom wil hij/zij altijd naar huis na de lunch? Als je dat weet, kun je de zorg daar op aanpassen. Meriant bood haar medewerkers daarom de cursus ‘Filmend Leren’ aan.

In deze cursus werden zij getraind te zoeken naar wat het gedrag van hun bewoners veroorzaakt en waarin ze werden uitgedaagd te experimenteren met creatieve oplossingen. Soms was dat een warme toiletbril, muziek van Elvis Presley, een persoonlijke Spotify playlist of een douchemuts. De cursisten maakten hiervan ‘selfie-films’ om collega’s binnen en buiten Meriant te inspireren. 

(H)erken wie ik ben
Dit initiatief sluit aan bij de visie ‘(h)erken wie ik ben’ van Meriant, waarin de bewoner het uitgangpunt is in de zorg. Meriant sluit zo veel mogelijk aan bij de wensen, leefwijze en -ritme, zodat bewoners zich prettig, veilig en zo veel mogelijk thuis voelen.

Deze filmpjes bekijk je hier: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLOVLcukcc_8WzW5zHad1_wLLvDmP_GBeN