Erik Krikke: ,Onze hele ziel en zaligheid ligt erin’ 

Heerenveen - Een conceptalbum over traumaverwerking. Dat is geen alledaagse kost. De groep 7even Bridges waagt zich er echter met verve aan en het resultaat mag je rustig indrukwekkend noemen.

De plaat ligt dezer dagen onder de titel #breakthesilence in de winkels. 

Aan de basis van dit concept staan de ervaringen van zanger Erik Krikke. Hij werd  als militaire operatieassistent uitgezonden naar Afghanistan en drie maanden aan de ,snijtafel’ waren genoeg om hem voor de rest van zijn leven te veranderen. Het leed dat hij zag trok zulke diepe sporen door zijn emotionele leven dat hij na terugkeer in Nederland geen echte rust meer vond en zich onder behandeling moest stellen. In de herfst van vorig jaar deed hij hier op meeslepende wijze verslag van in Heerenveen. 

De verwerking van zijn trauma is op dit album op een heel directe manier vormgegeven in tien ijzersterke liedjes die voor een deel hun kracht ontlenen aan de zevenstemmige harmonieën. Het nummer Coming Home spant de kroon, want daarin hoor je een koor van 100 via Facebook gerekruteerde vrienden, waarvan een aantal zelf ook een getraumatiseerde oorlogsveteraan is. Onder hen zijn Karin Christopher-Venhuis en Hans van Putten uit Heerenveen. Door de emotionele ondertoon lijkt het liedje wel een gospel. 

Krikke: ,,Zo’n trauma raak je nooit helemaal kwijt. De zomer is in aantocht en dan ruik ik op veel plaatsen de geuren van een barbecue. Ik krijg daardoor associaties met verbrand mensenvlees. Ook als ik bijvoorbeeld op een druk vliegveld ben, kan ik het te kwaad krijgen. Als ik zo’n door elkaar krioelende mensenmassa zie, denk ik steeds: zo meteen gaat er iets ergs gebeuren.’’  

Over het album zegt hij: ,,Deze plaat is niet alleen bedoeld voor mensen met een oorlogstrauma. Bas Rysavy en ik hebben de liedjes zo geschreven dat mensen met elk soort trauma of stress zich er in kunnen herkennen. De titel #breakthesilence wil zeggen dat het okay is om de stilte te doorbreken en te zeggen wat diep in je leeft. Iedereen doet of hij gelukkig is, maar daaronder zit een laag die hij het liefst niemand wil laten zien. Dat is ook een beetje de diepere laag onder de liedjes op dit album. En eerlijk waar: we hebben onze hele ziel en zaligheid er in gelegd. De opnames waren voor ons een emotionele achtbaan.’’ 

Gitarist Danny Rysavy: ,,We hebben allemaal wel het een en ander meegemaakt en op deze plaat hebben we dat van ons afgezongen. Zo simpel is het. Elk liedje is een hoofdstuk en het album is het hele verhaal. 

Het album #breakthesilence van 7even Bridges is te koop via bol.com  

Harry de Jong