17de editie Survivalrun De Knipe

De Knipe - Van 31 mei tot en met 3 juni staat het dorp De Knipe weer in het teken van de survival.

Een bijzondere run die voor de 17e keer wordt georganiseerd. De organisatie heeft dit jaar een aantal wijzigingen aangebracht in het parcours, waardoor het dit jaar weer een mooie editie belooft te worden.

Als hoogtepunt mag De Knipe dit jaar een Nederlands Kampioenschap organiseren, iets waar we erg trots op zijn.


Bijna 5000 deelnemers schreven zich binnen 12 uur in voor de diverse categorieën van de run. Survivalrun De Knipe blijft daarmee het grootste survivalrunevenement van Nederland. 

Survivalrun De Knipe richt zich op survivalrunsport in de breedte: het evenement trekt zowel topsporters als een brede groep recreanten, waaronder hele kleine kinderen en scholieren uit de regio.

Drie jaar geleden werd het onderdeel Survivalfun geïntroduceerd, dit onderdeel staat ook dit jaar weer geprogrammeerd. Deze run is bedoeld voor groepen die voor de fun meedoen aan het evenement. Zij doen een verkorte versie van het parcours van rond de 4,5 km.

Door toevoeging van dit onderdeel op de zaterdagmiddag kunnen meer mensen deelnemen, zonder dat door de groei van het deelnemersaantal de veiligheid van de deelnemers in het geding komt, of dat de groei een te grote extra belasting vormt voor de vrijwilligers en de natuur.

Het hoogtepunt voor ons als organisatie is dat we het Nederlands Kampioenschap Lange Afstand Survivalrun (NK LSR) dit jaar mogen organiseren, dit is de crème de la crème van de Nederlandse survivalrunsport.

Dit is een run van ±20 km waarbij de deelnemers onderweg 70 hindernissen moeten overwinnen. Voor de parcoursbouwers is het altijd een hele opgave om dit rondje op te bouwen, maar dit jaar zijn ze er opnieuw in geslaagd om er een fantastische editie van te maken. ‘Van tevoren hadden we niet verwacht dat er zoveel inschrijvingen zouden zijn voor de LSR, we hadden eigenlijk nooit verwacht dat we 100 deelnemers zouden halen, maar we hebben inmiddels ruim het dubbele aantal inschrijvingen’, zegt John Groen, één van de parcoursbouwers.  

Om te voorkomen dat een evenement van deze omvang te veel vergt van de natuur wordt nauw samengewerkt met onder andere Staatsbosbeheer. Van grote waarde is ook de bereidheid van Leer-werkboerderij It Wolwêzen om mee te werken. Zij stellen hun terrein en voorzieningen al ruim voor aanvang van het evenement beschikbaar.

Dit jaar wordt de run voor de 17e keer georganiseerd. Dat is alleen mogelijk met de inzet van vele vrijwilligers, sponsoren en landeigenaren. Zonder hen zou dit prachtige evenement niet georganiseerd kunnen worden. Doordat de organisatie een aantal wijzigingen in het parcours heeft gebracht, moest er druk worden overlegd met landeigenaren of dit mogelijk was.

Dankzij de creatieve, zogenoemde, parcourscommissie hebben we dit  jaar weer een uniek parcours weten samen te stellen. Zelfs de leden van de eigen club weten nog niet precies wat er gaat veranderen in het parcours, er staan in ieder geval een aantal mooie verassingen op de deelnemers te wachten.  


Op donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni wordt de aftrap van de run gedaan door de Scholieren, met zowel deelname van het basisonderwijs als het vervolgonderwijs. De goede samenwerking met Scoren voor Gezondheid Heerenveen is daarbij onmisbaar. 

Op vrijdagmiddag 31 mei zullen ook de Krûmeltsjes een parcours bedwingen. Aan deze ‘Krûmeltsjerun’ mogen kinderen meedoen zodra ze kunnen lopen, dus vanaf circa 1 jaar. 

Op zaterdag staan verder de Jeugdwedstrijden, de koppelrun van 7 km (nieuw dit jaar), de Ouder-Kind-Run, de 5 km run voor Recreanten en de Survivalfun op het programma. 

Op zondag wordt het survivalweekend afgesloten met de laatste groepen. Eerst starten de deelnemers van het Nederlands Kampioenschap Lange Survival Run (LSR) van ±20 km, en daarna starten de recreatieve runs van 7 (individueel) en 12 km (koppel, ook nieuw dit jaar). Bij de wedstrijdcircuits zijn vrijwel alle kopstukken van de sport uit Nederland aanwezig, met een aantal kanshebbers uit de regio.

Survivalrun De Knipe kent verschillende onderdelen voor de diverse categorieën. De basis van de survival is het hardlopen door natuurlijk terrein waarin natuurlijk en aangelegde hindernissen ‘genomen’ moeten worden. Survivalrun De Knipe staat bekend om het uitdagende en creatieve parcours met een grote hoeveelheid verrassende combinatiehindernissen. 


Bij de finish wordt een videocamera geplaatst, zodat deelnemers hun eigen finish terug kunnen zien en tijdens de run zal er weer gebruik worden gemaakt van social media zodat de mensen thuis delen van de run kunnen volgen. Het evenement is goed te volgen voor zowel fietsers en wandelaars en er is een groot parkeerterrein. Het complete programma is te vinden op www.survivaldeknipe.nl