Beweegprogramma voor mensen met hersenletsel officieel geopend

Heerenveen - Geïnspireerd door het geweldige werk van de Edwin van der Sar Foundation zijn Ziekenhuis Tjongerschans en Sportstad Heerenveen onlangs gestart met het zwemprogramma speciaal voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking.

Deze week kregen de deelnemers bezoek van niemand minder dan Maurice Brederode en Annemarie van der Sar vanuit de Edwin van der Sar Foundation.

Officiële opening

Samen met alle deelnemers en betrokkenen vanuit Ziekenhuis Tjongerschans, Sportstad Heerenveen, Revalidatie Friesland en Gemeente Heerenveen is het beweegprogramma officieel geopend. Nu het zwemprogramma in het zwembad van Sportstad Heerenveen van start is, hoopt de organisatie het programma in de toekomst nog verder uit te kunnen breiden met andere activiteiten zoals fitness, wandelen en (duo)fietsen.

Een plotselinge hersenbeschadiging

In Nederland wonen 400.000 mensen met hersenletsel en ieder jaar komen daar weer 50.000 nieuwe gevallen bij. Niet-aangeboren hersenletsel is van alle leeftijden. Een plotselinge hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een herseninfarct of hersenbloeding, verkeers- of geweldsongeval, hersentumor of operatie, kan leiden tot blijven hersenletsel.

De impact

De beperkingen zijn soms tijdelijk, maar vaak chronisch. Verstoorde spraak en emoties, geheugenverlies, uitval van lichaamsfuncties en motoriek, overgevoeligheid voor prikkels en extreme vermoeidheid.

De impact van een hersenbeschadiging wordt pas écht duidelijk als men weer thuiskomt na een ziekenhuisopname. Het is ingrijpend, voor zowel de patiënten als voor hun omgeving. Dit kan zich uiten in relatieproblemen, onbegrip bij vrienden en familie, het verlies van werk en sociale contacten, depressieve gevoelens en eenzaamheid.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging houdt ons brein beter in conditie, zorgt voor herstel van de hersenfuncties en is goed voor het zelfvertrouwen en sociaal contact. Kortom, een betere kwaliteit van leven. Maar voor sport en bewegen met hersenletsel zijn deskundige begeleiding en aangepaste omstandigheden noodzakelijk. De Edwin van der Sar Foundation realiseert landelijke beweegprojecten, specifiek voor mensen met hersenletsel.

Zwemmen is ideaal voor het herstel van motoriek en evenwicht, creëert zelfvertrouwen en is bovendien ook een gezellige groepsactiviteit. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen het lijf, maar ook het brein baat heeft bij regelmatig bewegen. En wanneer het lijf niet meezit, is de gewichtsloosheid in het water heerlijk om in te bewegen.