De Uitdaging: “Bed zorgt voor ontmoeting”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Hanneke van Kammen, aanjaagster van Bed in Friesland.

Bij zogenaamde ‘Greidesessies’, georganiseerd door Leeuwarden-Fryslân 2018, kwam steeds naar voren dat er een tekort aan bedden zou zijn op bepaalde momenten. Tijdens bepaalde evenementen bijvoorbeeld. Er werd toen gezegd: ‘We hebben toch veel bedden? Logeerbedden. Hoe vaak heb je nou je logeerbed bezet?’ Met dat gegeven ging Hanneke van Kammen (55) aan de slag en zo ontstond het idee voor Bed in Friesland. 1 maart ging Bed in Friesland, onder leiding van Hanneke, van start.

Bij Fries thuis

“Bed in Friesland houdt in dat mensen die een logeerkamer over hebben, die kamer op de site van Bed in Friesland kunnen plaatsen. Mensen die dan een bezoek brengen aan Friesland, een van de evenementen van Leeuwarden-Fryslân 2018 bezoeken, kunnen dan vervolgens een bed boeken bij een Fries thuis”, zegt Hanneke van Kammen. Slaapgasten kunnen aangeven van wanneer tot wanneer ze ergens willen slapen en reserveren dan bij een Fries thuis een slaapplek. Van Raard tot Ravenswoud zijn bedden te boeken.

Ontmoeting

Bed in Friesland doet aan Airbnb denken, maar is volgens Hanneke wel anders. “Wij gaan veel meer voor de ontmoeting. Je overnacht echt bij de mensen thuis en je gaat ook het gesprek aan met de Friezen. Als je boekt, is dat inclusief ontbijt, maar wellicht schuif je ’s avonds ook gezellig aan voor het warme eten. We hebben ook de koppeling gezocht met Leen een Fries (Leen een Fries brengt mensen die weten en mensen die willen weten samen, red.), om zo elkaar te versterken en de mienskip gedachte van Culturele Hoofdstad uit te werken.” Op de site zijn wel een paar uitzonderingen te vinden. Zo is er een familie die zijn dijkhuisje aanbiedt, maar geen ontbijt kan serveren. “Die meneer vertelde ons dat hij het fantastisch zou vinden om het huisje aan te kunnen bieden, omdat het zo’n mooi huisje is. Daar hebben we een uitzondering voor gemaakt.”

In Heerenveen

“Vreemd genoeg zijn er nog geen Heerenveners die hun bed aanbieden. Dat is hartstikke jammer. We zijn in Heerenveen in gesprek met een aantal culturele ondernemers: het Posthuis Theater, Bibliotheek Heerenveen, Museum Belvédère, Museum Heerenveen en Atelier Majeurs. Zij roepen ook dat ze meer slaapplaatsen nodig hebben. Juist vanwege het grote evenement European Sports for all Games dat in Heerenveen plaatsvindt. We kunnen met elkaar zorgen dat Heerenveen ook mooi in de kijker komt te staan.” Het aanbieden van een bed kan via www.bedinfriesland.nl. Het wijst zich dan vanzelf. Een bedaanbieder kan huur vragen. Tien procent daarvan gaat naar Bed in Friesland. “Wij kunnen daarvan de promotie doen. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook contact gelegd met het Oranjewoud Festival.” Zo probeert Hanneke, die naast haar werk in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 een eigen communicatiebureau heeft, verschillende contacten te leggen om voor meer slaapplaatsen en meer boekingen te zorgen.

Breed palet

De site van Bed in Friesland wordt nog uitgebreid. “Om de kosten er wat uit te krijgen, willen we een breed palet bieden van alle overnachtingsmogelijkheden in Friesland. Naast de mogelijkheid om als particulier op de site te staan, kan je ook je Bed & Breakfast erop zetten en bieden we de mogelijkheid aan hotels, campings, recreatieparken en groepsaccommodaties om een advertentie te plaatsen op de site. Dat komt binnenkort op de site onder ‘overig’.” Zelf biedt Hanneke ook een bed aan. “Naar mijn idee moet je zelf ook ondervinden wat iemand ondervindt die een bed aanbiedt.”

Met goed gevoel naar huis

 “De uitdaging is voor ons dat Bed in Friesland mooi gaat lopen. In de zin van dat mensen elkaar gaan ontmoeten. Dat daadwerkelijk de gasten die hier in Friesland komen achteraf zeggen: ‘Potverdorie, dat Friesland: wauw.’ Dat ze niet alleen praten over de prachtige evenementen die ze meegemaakt hebben, maar het ook hebben over de ontmoetingen die ze hier opgedaan hebben en de kennismakingen die hebben plaatsgevonden. Daar willen we naartoe. Dat gasten weer met een fijn gevoel naar huis gaan.” Bed in Friesland laat de Friese cultuur het liefst zo breed mogelijk zien. Dus ook mensen die van origine niet Fries zijn, maar wel in Friesland wonen, kunnen hun bed aanbieden.

Doorgaan

Het maken van de site van Bed in Friesland was volgens Hanneke zo’n dusdanige investering, dat ze de mensen die zich hebben aangemeld, heeft gevraagd of zij er wat voor zouden voelen om volgend jaar ook nog op de site te staan. “De meesten zeiden daar ‘ja’ tegen. Dus als wij voldoende deelnemers hebben, dan gaan wij gewoon door.” Ook na het culturele jaar zouden er dan ontmoetingen plaats kunnen vinden. “Maar we moeten eerst dit jaar maar zien. Ik word er in ieder geval helemaal gelukkig van dat ik mij zo mag inzetten voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Ik vind het een prachtige manier om te laten zien van wat wij hier allemaal aan schatten hebben in Friesland.”

Mieke van Veen