,Hersenletsel on Tour' komt door Heerenveen

Heerenveen - Hersenletsel on Tour, met voormalig RTL4 weerman, en NAH getroffene Peter Timofeeff in de gelederen, fietst zes dagen door Drenthe, Friesland en Groningen. De tocht komt ook door Heerenveen.

Ruim 6 jaar geleden hebben vijftig mensen, het merendeel getroffen door NAH, voor het eerst door een deel van Nederland gefietst. Met dit evenement werd onder meer aandacht gevraagd voor diverse hersenaandoeningen, bekend als Niet Aangeboren Hersenletsel, kortweg NAH.

Naast traumatisch hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeval, zijn beroertes (CVA), Multiple Sclerose, Parkinson, Epilepsie, zuurstofgebrek na reanimatie en hersentumoren belangrijke oorzaken van NAH.  

 ,,Na 2 geslaagde edities, Gelderland en Overijssel in 2016 en Noord Brabant en Limburg in 2017 willen wij dit jaarlijks, in telkens wisselende provincies, herhalen. In 2018 doet Hersenletsel   on Tour Friesland, Groningen en Drenthe aan,'' vertelt de organisatie.

,,We gaan weer met NAH getroffenen en hun lotgenoten door deze mooie provincies fietsen. Zodoende hopen we, naast de nodige aandacht, nieuwe revalidatie fiets- en loopmiddelen bijeen te fietsen. Daarbij worden revalidatiecentra en/of ziekenhuizen aangedaan, waar de zorg voor NAH een belangrijke plaats inneemt. Hersenletsel on Tour is een werkgroep  van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl                                                        
De etappeplaatsen zijn: start Wilhelmina Ziekenhuis te Assen, Treant zorggroep ‘’De Horst'' te Emmen, Zorgcollectief Zuid West Drenthe ‘’De Weyert te Dwingelo, Sportstad Heerenveen te Heerenveen, Revalidatie Friesland te Beetsterzwaag, UMCG Beatrixoord te Haren en de finish op 8 mei, de Europese dag van de Beroerte, bij Interzorg Nieuw Graswijk te Assen. 

,,Wij gaan met 25 weekfietsers, waarvan een deel met aangepaste lig- en duofietsen die de hele tour zullen rijden. Daarnaast hebben we elke dag een aantal wisselende ‘’gast’’ fietsers, die 1 etappe meerijden. Qua aantal is het geen groot evenement, maar wanneer het te groot zou worden, is het voor mensen met NAH al snel te druk, bijv. vanwege prikkelgevoeligheid,'' aldus de organisatie.   

Op dinsdag 8 mei (de dag van de beroerte) fietst voormalig weerman Peter Timofeeff met ons mee. Peter Timofeeff is in 2014 getroffen door een hersenbloeding. De hersenbloeding betekende zo’n drie en een half jaar geleden in één keer het einde van Timofeeff’s carrière.

"Het heeft mijn karakter veranderd. Mijn lontje is korter, ik ben emotioneler, roep eerder wat ik vind. Maar ik merk dat zelf niet. Voor mij is de wereld om me heen veranderd."

Voor info, check facebook of de website http://hersenletselontour.nl/