Koen Eekma geridderd bij afscheid Afûk

Heerenveen - Bij zijn afscheid van de Afûk is Koen Eekma (66) uit Heerenveen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Eekma kreeg de versierselen woensdag uit handen van commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok. Bijna drie decennia heeft hij zich ingezet voor de bevordering en promotie van de Friese taal.

Zo’n 27 jaar was Eekma directeur van de Afûk. Na zijn pensionering vorig jaar bleef hij actief bij de organisatie om het Culturele Hoofdstadproject Lân fan Taal te kunnen afronden.

Het afscheid van de heer Eekma viel woensdag samen met de viering van het negentigjarig jubileum van de Afûk.  Brok prees  Eekma als iemand die niet wilde somberen over de positie en de toekomst van de Friese taal. Juist door vernieuwingen zocht hij naar wegen om bestaande en nieuwe doelgroepen te bereiken. Onder zijn leiding groeide de Afûk uit tot een professionele organisatie om het Fries te promoten. 

Naast zijn werkzaamheden voor de Friese taal was Eekma ook als vrijwilliger betrokken bij organisaties op het gebied van sport en cultuur.