GGZ Santana: instelling voor volwassenen met AD(H)D, Autisme en NAH

Heerenveen - Deze week eeft burgemeester Tjeerd van der Zwan de officiële openingshandeling verricht van GGZ Santana.

Heerenveen is daarmee een gespecialiseerde GGZ-instelling rijker. Het gaat hier om een instelling voor diagnostiek en behandeling van adolescenten en volwassenen met AD(H)D, Autisme en alle daarbij voorkomende psychiatrische problemen. Ook behandelt de instelling concentratieproblemen voortkomend vanuit niet aangeboren hersenletsel (NAH).

“Soms lopen mensen herhaaldelijk vast in studie, werk en relaties. Wanneer een huisarts denkt dat dit door ADD, ADHD of autisme kan komen, dan kunnen ze cliënten naar ons doorverwijzen” zo legt psychiater Miguel Santana uit. “Bij AD(H)D wordt te veel informatie doorgelaten, door een ‘filter’ in de hersenen. Het gevolg is afgeleid zijn, moeite hebben met ordenen en plannen, impulsief en/of hyperactief zijn. Bij autisme bestaan problemen met de snelheid (te trage verwerking) en met de interpretatie van de informatie. Het gevolg is te weinig overzicht hebben en sociaal onhandig functioneren. 

Soms zijn vooral bijkomende problemen zichtbaar, zoals somberheid, angst, alcohol- of drugsproblemen, langdurige werkloosheid, studie- of relatieproblemen. Het is belangrijk vast te stellen wat er precies aan de hand is. Uit onze screening kan blijken of AD(H)D of autisme de basis van de problemen is. Naar aanleiding van de screeningsresultaten kan dan een passende behandeling volgen, exact op de persoon toegespitst.”

Inmiddels stromen de verwijzingen voor diagnostiek/behandeling binnen en staat een expertteam van verschillende behandelaren klaar om deze op te pakken.