Studenten presenteren innovatieve sportproducten

Heerenveen - Met het bedenken van innovatieve producten om sport te promoten hebben twaalf studenten van de Associate Degree-opleiding Sport, Gezondheid & Management in Heerenveen hun eerste grote opdracht afgerond.

Voor het eerst is deze opleiding van de Hanzehogeschool Groningen - in samenwerking met het Friesland College –te volgen in Heerenveen. Woensdag 4 april kwamen de studenten, opleiders en professionals uit het werkveld bijeen in het Abe Lenstra Stadion bijeen om hun werk te presenteren. De opbrengst was veelbelovend.
 
De 2-jarige Associate Degree (AD) is een zelfstandige opleiding, die tussen het mbo en hbo in zit. De studenten zijn vier dagen per week in Heerenveen aan de slag, vooral in het Abe Lenstra Stadion en Thialf. Een aantal van hen heeft een topsportstatus. Zo spelen Elze Huls en Chantal Schouwstra in het vrouwenteam van SC Heerenveen. Chantal: “Ik wist niet zo goed wat ik na mijn mbo 4-opleiding moest doen. Dat deze opleiding nu in Heerenveen te volgen is, gaf de doorslag. Hier krijgen we les in een topsportcultuur. Dat vind ik echt heel fijn.”

Ook Elze merkt de voordelen. “Ik heb een tijdje op het hbo in Leeuwarden gezeten, maar door de vele contacturen was dat niet te doen. Hier wordt rekening gehouden met onze trainingen en ik wou mezelf wel door ontwikkelen. Deze opleiding vind ik echt heel leuk. Ik had niet gedacht dat ik school zo leuk zo vinden. Ik steek er ook echt veel tijd in.”

Innovatieve sportproducten  

De afgelopen maanden hebben de studenten hard gewerkt om innovatieve sportproducten te bedenken en te ontwikkelen. Elze en Chantal presenteerden woensdag een eigen bordspel, waarop de speelsters van SC Heerenveen te zien zijn. Zo hopen ze het vrouwenvoetbal te promoten. 

Voorzitter Froukje Hofma van de Stichting vrouwenvoetbal SC Heerenveen vertelde onder de indruk te zijn. “Ik ben ontzettend trots op deze vrouwen. Ze trainen hard, gaan naar school en maken dan ook nog zo’n bordspel. Ze maken merchandise voor hun eigen club en promoten het vrouwenvoetbal. Ik zou er patent op aanvragen.” Elze en Chantal spreken binnenkort met de Feansjop van SC Heerenveen over de mogelijkheden tot verkoop. 

Drempels verlagen

Naast dit bordspel werden er tal van andere innovatieve producten gepresenteerd. Zo bedacht een student uit Dokkum de website ‘Walkingbuddies’, waar ouderen een afspraak kunnen maken met een buddy uit de buurt om samen te gaan wandelen. 

Een ander idee kwam van Piter van der Ploeg. Hij ontwikkelde een spelregelbord voor de kaatssport. Dit moet de drempel verlagen om deel te nemen aan deze sport. Het kaatsbord is bij zijn eigen kaatsvereniging VvV Concordia in Holwerd al in gebruik genomen. Piter: “Het onderzoeken en research doen vind ik heel interessant. Ik heb hiervoor op het CIOS gezeten. Deze opleiding sluit hier goed bij aan.” 

Vanaf dit schooljaar kunnen studenten het eerste jaar van deze opleiding van Hanzehogeschool Groningen in Heerenveen volgen. De hogeschool organiseert deze opleiding samen met het CIOS en een aantal praktijkorganisaties. Het is vooral bedoeld voor studenten die wel verder willen leren, maar (nog) geen volledige hbo-opleiding willen volgen. Nadat zij hun AD hebben afgerond, krijgen zij een wettelijk erkend diploma, en kunnen zij gaan werken of doorstromen naar een (aanverwante) hbo-opleiding.