Kunstinstallatie ‘Haren in de wind’ houdt bezoekers spiegel voor

Langezwaag - Het begon met een anekdote van een dorpsbewoner. Die vertelde dat er een kammetje in de hal van de kerk lag.

Alle kerkgangers pakten één voor één de kam om de dwarse plukken weer in de plooi te krijgen. Zo kwamen ze met mooi gekamde haren de kerk binnen.

Het is één van de voorbeelden waardoor kunstenares Wietske Lycklama à Nijeholt zich heeft laten inspireren. Under de Toer project ‘Haren in de wind’ in Langezwaag heeft meerdere betekenissen. Op vrijdag 13 april is de officiële opening. Daarna is de installatie vrij te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang tussen 13 april 2018 en 21 oktober.

Dat de geschiedenis van het dorp diep verweven is met de paardenhandel, bleek toen een dorpsgenoot vertelde over de historie van de kerk. Want op de toren van de kerk staat geen windhaantje, maar een windpaardje. Rijke paardenhandelaren schonken de kerk in de achttiende eeuw het ornament als dank voor de goede handel. Het windpaardje is daar nu nog de erfenis van.

Het middelpunt van Langezwaag is altijd de kerk geweest. Toch paste een installatie in de kerk zelf niet bij het doel van de kunstenares. Een ‘leeg’ grasveld van 24 bij 28 meter vlakbij leek Wietske een mooie ruimte om zelf een kerk op te bouwen. In en rond de nagebouwde Mattheuskerk wordt het verhaal verteld van de huidige bewoners van Langezwaag. Van 16 van hen hangen portretten in de stellage, gedrukt op doek. Dat maakt dat de gezichten ook naar buiten kijken. Ook komen in de kerk kunstobjecten gemaakt van paardenhaar.

De dorpsbewoners zijn voor Wietske leidend. ,,De fotoportretten nemen je mee in de intimiteit van het alledaagse haren kammen. De objecten met paardenhaar zijn geïnspireerd op de voorwerpen en gebruik van de Mattheuskerk. Het is een combinatie van schoonheid en rauwheid die de zintuigen op een onverwachte manier aanspreken. Het vertelt een echt verhaal over echte mensen, ons als mienskip. Je leert de dorpsbewoners echt kennen. Daarnaast is er aandacht voor ambachtelijke aspecten in aantrekkelijke beelden; een  beleving. De historie, het DNA van onze geschiedenis wordt tot leven gewekt. Dit wil je meemaken.’’