Inloopavond voor mensen met coeliakie in Tjongerschans

Heerenveen - Op dinsdag 10 april organiseert de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) een inloopavond voor mensen met coeliakie, die een glutenvrij dieet moeten volgen.

De avond vindt plaats in ziekenhuis de Tjongerschans en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Tijdens de inloopavond geeft een voorlichter van de coeliakievereniging informatie over de ziekte en het glutenvrije dieet.

Ook is er gelegenheid met elkaar te praten over ervaringen met het dieet en tips uit te wisselen over dingen, waar je mee te maken hebt in het dagelijks leven. Te denken valt aan het vinden van winkels met glutenvrije producten, aan het buitenshuis eten, en aan vakantie-ervaringen. De NCV heeft allerlei informatiemateriaal beschikbaar, dat ook te vinden is op de uitgebreide website www.glutenvrij.nl 

Wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij door inname van gluten schade aan de darmen ontstaat. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten voorkomt, waaronder tarwe.  Coeliakie is een aandoening die te vaak niet of te laat wordt vastgesteld: 1 op de 100 mensen in Nederland heeft coeliakie, slechts 1 op de 800 weet dit. Het is een van de meest onbekende volksziekten van Nederland. (Coeliakie spreek je uit als: seu-li-a-kie)

De NCV
Mensen met coeliakie hebben hun eigen belangenorganisatie: de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De NCV heeft bijna 17.000 leden en is er voor iedereen die om medische redenen een glutenvrij dieet moet volgen.  Het doel van de NCV is het leven van mensen met coeliakie, dermatitis herpetiformis en glutensensitiviteit (NCGS) te vergemakkelijken, onder andere door middel van het geven van informatie en ondersteuning aan haar leden.