24 uurs estafettetocht Aldeboarn-Nij Beets-Wolvega voor Roemenië

ALDEBOARN - Een groep jongeren heeft van vrijdag 23 maart op zaterdag 24 maart een 24 uurs estafette gefietst met een bakfiets voor Roemenië. De lijstduwers waren Jorrit Bergsma en Daan Breeuwsma uit Aldeboarn.

24 uur lang is er door wisselende ploegen gefietst op een oude bakfiets en een gewone fiets ernaast, begeleid door een bezemwagen. Van Wolvega ging het naar Nij Beets, daarvandaan naar Aldeboarn, voor Akkrum langs naar Haskerdijken en via Heerenveen weer naar Wolvega. En zo maar door. Het tempo ligt met zo’n bakfiets niet zo hoog, maar toch is er wel meer dan vijf keer rond gefietst. Het tempo ging kort omhoog toen de lijstduwers Daan en Jorrit de pedalen krachtig ronddraaiden.

Met deze actie hoopt de organisatie een kleine duizend euro opgehaald te hebben via sponsoring voor een bijzonder doel in Roemenië. Samen met begeleiders en een groepje techneuten gaat deze ploeg van 25 jongeren in de meivakantie in het westen van Roemenië een vakantiehuis opknappen en verbeteren.

Dit huis wordt gebruikt voor vakantieweken met kinderen en gehandicapten uit achterstandswijken. Deze kinderen uit de armoede worden geconfronteerd met alcoholmisbruik en agressief gedrag en krijgen zo verkeerde rolmodellen. Juist in zo’n vakantieweek krijgen kinderen en jongeren een nieuw beeld.

Bovendien kunnen deze kinderen in de stad Oradea, waar zij vandaan komen, terecht voor een vervolg bij het Juliahuis. Dit huis biedt aan kinderen en jongeren ontspanning, maar ook vorming. De stichting Christian Endeavour stuurt dit huis aan alsmede programma’s voor alcoholverslaafden, maar ook armoedebestrijding en maatschappelijke hulp.