Corry Nicolay gestopt als voorzitter Nepal stichting

Heerenveen - Na 18 jaar is Corry Nicolay gestopt als voorzitter van de hulporganisatie voor arme studenten en schoolkinderen in Nepal.

Samen met haar man Bote en Froukje Nijholt richtte zij in 1999 de stichting Studenten en Musahar Project Nepal (SMPN) op. Het eerste doel was computerles mogelijk te maken voor arme studenten(s) in Nepal. Zo gaandeweg kwam er het sponsoren van kansarme studenten bij en het bouwen van scholen in het moeilijk toegankelijke Gorkha berggebied.

Hiervoor zijn in Nepal drie besturen opgericht. Daardoor gaat het dan op een manier waar de mensen in Nepal mee uit de voeten kunnen. Vrij snel ging de Wilde Ganzen de projecten steunen. Nu het SMPN bestuur kiest voor onderwijsontwikkeling een speerpunt treedt de Heerenveense voorzitter terug.

"Nepal is een prachtig land", zegt Corry. "Ook arme mensen in Nepal zijn door hun levensvisie positief en hoopvol ingesteld. Er is een cultuur van delen, ook al hebben ze zelf weinig. Een letterlijk schokkende en angstige ervaring was grote aardbeving die we in 2015 hebben overleefd. We konden de angst en ontreddering rond dat vreselijke natuurgeweld met elkaar delen. Ook het grote verdriet om kinderen, ouders, families die vermist en gestorven waren."

Terug in Nederland werden onze filmpjes en foto's van voor en na de aardbeving gebruikt om de hulpactie te steunen. Mede dankzij de media, kranten (ook de HC), Omrop Fryslân en TV EenVandaag stroomde ruim € 200.000 binnen. Toen we een half jaar later met Aart Zeeman een rapportage in Nepal maakten voor Brandpunt TV, ontvingen we nog eens € 50.000 aan giften. Vorig jaar zagen we tijdens onze zelf betaalde reis samen met Jan Houter hoe goed het geld is besteed. Weer thuis konden via een bliksemactie bewoners van het arme Musahardorp nieuwe waterdichte daken op hun huisjes krijgen. Er was nog geld over voor zaaigoed na de grote overstroming.’’

,,Al met al kijk ik terug op een goede en mooie samenwerking met de mensen in Nepal. Veel druppels zijn op goede plaatsen gevallen. We zijn van de mensen in Nepal gaan houden. Hun manier van leven heeft mijn leven verrijkt."

Op de foto: Na uitreiking van de Computercertificaten door Corry en Bote aan de gesteunde studenten, samen met de docenten.