PvdA, CDA en VVD bljven grootste partijen

Heerenveen - PvdA, CDA en VVD bljven grootste partijen in Heerenveen.

Dat is de uitkomst van de recente gemeenteraadsverkiezingen. De stemmen waren rond half twaalf woensdagavond allemaal geteld. 

De opkomst was met 55 procent hoger dan in 2013. In de  loop van de dag was al duidelijk dat meer Heerenveners hun weg naar de stembus wisten te vinden.

De uitslagen konden woensdagavond live worden gevolgd in de raadszaal van het gemeentehuis. En hier werd volop gebruik van gemaakt. Burgemeester Tjeerd van der Zwan hield de aanwezigen samen met tafeldame Froukje Pool op een geanimeerde wijze bezig, waarbij ook jongeren volop de kans kregen hun politieke zegje te doen. 

Coalitie

De huidige coalitie PvdA, CDA en VVD houdt dus een nipte meerderheid.

De VVD en het CDA winnen beiden een zetel en komen nu op vijf zetels. De FNP (-), GemeenteBelangen (-1) en GroenLinks (+2) komen nu uit op drie zetels.

De SP keert terug in de raad met twee zetels. Age Hartsuiker heeft met zijn blanco lijst ook een zetel gepakt. Verliezers zijn D66 en de ChristenUnie (beiden -1).

Kort samengevat: GB Heerenveen krijgt 3 zetels in de raad van Heerenveen, D66 2, FNP 3, Christen Unie 1, Groen Links 3, Lijst Hartsuiker 1 en SP 2.