Weer veel te beleven in bibliotheek Heerenveen

Heerenveen - In het Tabletcafé van de Heerenveense bibliotheek staat dinsdag 3 april 360-gradenfotografie centraal.

Woensdag 4 april vertelt Tjibbe de Jong in het Seniorcafé voor 55-plussers over otters. Op de eerste biebverdieping is een HIP-expositie over uit Heerenveen verdwenen gebouwen.

Tabletcafé
Frank Sinkeldam toont in het Tabletcafé (18.30 uur) mogelijkheden van 360-gradenfotografie. Hij zal  zijn 360-gradencamera demonstreren. Met zijn Google Hat kan hij handsfree filmen en fotograferen. Er zijn ook apps om met smartphone en tablet 360-gradenfoto’s te maken. Dure, ingewikkelde apparatuur is niet altijd nodig.

Seniorcafé
Tjibbe de Jong, ex-Fryske Gea, praat in het Seniorcafé (10.15 uur) over otters en vertoont een film  over de natuurrijkdom in de Alde Feanen. Eerder zat hij in een werkgroep, die maatregelen voorstelde ter bescherming van de otter in die Alde Feanen.

De Nederlandse otterpopulatie wordt op ruim honderd geschat, die grotendeels in Fryslân leeft. Vaak worden otters verkeersslachtoffer doordat ze niet veilig de weg kunnen passeren. Rasterplaatsing dwingt hen nu veilig via de duikervoorziening naar de overkant te zwemmen.

HIP-expositie
Tot en met 9 juni is in het Historisch Informatiepunt een fototentoonstelling van gebouwen die uit Heerenveen zijn verdwenen. Vaak hadden deze panden, naast architectonische, ook emotionele waarde. Destijds zijn die gebouwen gefotografeerd. Veertig van deze panden kunnen zo worden bekeken. De oude én huidige situatie is in beeld gebracht.

Er zijn bijvoorbeeld foto’s te zien van gebouwen op het Gemeenteplein, zoals de watertoren, de rooms-katholieke kerk en het postkantoor. Beelden van bibliotheek (K.R. Poststraat), gasfabriek, Koornbeurs, badhuis, Kruiskerk en het gemeentehuis van Aengwirden ontbreken evenmin.