Expositie gebroeders Krikke in museum

Heerenveen - Vanaf 27 maart 2018 is de tentoonstelling Krikke en Krikke, schildersfamilie uit Heerenveen te zien in Museum Heerenveen.

 Een groot aantal schilderijen en tekeningen van Klaas Krikke (1847-1923) en zijn zoon Wigle Krikke (1886-1968) behoort al jaren tot de collectie van Museum Heerenveen. Beiden waren enthousiaste amateurschilders die in de 19de en 20ste eeuw op nauwkeurige wijze verschillende bekende en soms verdwenen plekjes in en rond Heerenveen vastgelegd hebben.

In het Friese culturele jaar is er in de geboorteplaats Heerenveen volle aandacht voor het werk van deze twee van origine huisschilders.

Als jonge man van begin twintig begint Klaas Krikke in zijn vrije tijd met het maken van potloodschetsen en krijttekeningen van zijn omgeving. Later maakt hij ook olieverfschilderijen. Klaas Krikke legt de pittoreske dorpjes, uitgestrekte weilanden en statige bossen in de gemeente Heerenveen zeer gedetailleerd vast. Op zijn wandelingen maakt hij eerst voorstudies in kleine schetsboekjes, die hij later uitwerkt in krijt of olieverf.

Wigle Krikke is de jongste zoon uit het tweede huwelijk van Klaas Krikke. Hij stapt in de voetsporen van zijn vader. Ook Wigle woont en werkt zijn hele leven in Heerenveen. Ook hij is huisschilder en trekt er net als zijn vader op zondagmiddag met potlood en penseel op uit. Wigle gebruikt de meest uiteenlopende materialen om op te tekenen. Zijn werk is vaak klein van formaat. Zo zijn van hem talrijke briefkaarten bewaard gebleven, beschilderd met kleine, vaak landschappelijke tafereeltjes.


Het werk van Klaas en Wigle Krikke is niet alleen uit historisch en topografisch oogpunt van belang, maar ook door de onbevangen en charmante wijze waarop zij het Heerenveen van weleer hebben vastgelegd. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de rijke eigen collectie van het museum aangevuld met enkele particuliere bruiklenen.

De tentoonstelling: Krikke en Krikke, schildersfamilie uit Heerenveen is van 27 maart 2017 tot 10 juni 2018 te zien in Museum Heerenveen, aan de Minckelersstraat 11 in Heerenveen.