De Uitdaging: “Een vakantie op maat”

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Simon, Gerda en Marissa Friso, eigenaren van ‘Vakantie bij Marissa’.

In het Spaanse Macisvenda runnen Simon, Gerda en Marissa Friso ‘Vakantie bij Marissa’. Een vakantiebestemming waar mensen met een verstandelijke beperking vakantie kunnen vieren. Maar ook mensen zonder beperking zijn welkom in Casa Amistad. De familie heeft twee appartementen en een huis waar ze mensen kunnen ontvangen. Dochter Marissa heeft zelf een verstandelijke beperking en is gastvrouw van ‘Vakantie bij Marissa’. Haar ouders Simon en Gerda regelen de rest.

Team

“We waren al heel lang aan het kijken om iets te doen met mensen met een verstandelijke beperking, dat is misschien wel tien/vijftien jaar dat het speelt. Altijd als we ergens waren keken we wel rond of het een geschikte plek zou zijn”, zegt Simon Friso. Twee jaar geleden ging het gezin naar Spanje voor drie maanden en trok langs de oostkust om te zien of ze daar konden aarden. “Marissa heeft twaalf jaar buitenshuis gewoond in een woonvorm en zij kwam weer bij ons wonen. Ze was niet meer op haar plek in de woonvorm. We moesten eerst wel kijken hoe dat met ons zou gaan. We hebben nog twee andere kinderen en die gingen juist het huis uit, terwijl Marissa weer terugkwam. Maar het ging goed. We zijn met z’n drietjes echt een team”, zegt Gerda Friso.

Macisvenda

De zoektocht naar een geschikte plek voor hun vakantie-idee, begon vorig jaar. In september vonden ze uiteindelijk de beste plek: een huis in Macisvenda. Na vier maanden het huis inrichten, hier en daar een likje verf aanbrengen en sauzen, is de familie nu klaar om gasten te ontvangen. “We hebben ook een zwembad, met een dolfijn in de tegeltjes op de bodem. En we kunnen ook groente uit eigen tuin halen. We hebben al zaadjes in de tuin gedaan en die worden straks geboren. Courgettes”, zegt Marissa Friso.

Verstandelijke beperking

“We worden het blijst van mensen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen alleen komen, maar ze kunnen ook met hun gezin komen. Dan zouden wij ook op het kind kunnen passen als de ouders zelf wat willen gaan doen”, aldus Simon. Komt iemand alleen, dan verblijft diegene in hetzelfde appartement waar het gezin Friso verblijft. In een eigen slaapkamer met een hemelbed en een badkamer en suite. Komt een gezin, dan kan het verblijven in het andere appartement. Marissa heet de vakantievierders als gastvrouw welkom en laat zien wat er te doen is. “En ik help met het bed opmaken”, vertelt Marissa. “En lekkere hapjes maken. Marissa mag heel graag koken en dingetjes snijden”, vult Gerda aan.

Gast centraal

Het gezin is dit begonnen omdat ze merkten dat er qua vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, vooral groepsreizen zijn. “Dan gaan ze met twaalf mensen op vakantie waarvan ze de andere elf eigenlijk niet kennen. En vaak slapen ze op een tweepersoonskamer met een vreemde. Dat zouden we toch zelf ook niet willen?", zegt Gerda. "Voor individuele wensen is meestal geen ruimte. Willen ze bijvoorbeeld ’s avonds even wandelen, dan kan dat niet omdat er dan te weinig begeleiding is voor de rest van de groep. Bij ons staan de gasten die komen centraal. Zij bepalen zelf wat ze willen doen”, licht Simon toe. Gerda: “Mensen met een verstandelijke beperking moeten zich vaak hun hele leven al aanpassen aan de begeleiding die eromheen loopt. Bij Marissa zag je heel erg dat ze heel sociaal wenselijk werd. O ja, jij houdt van dit dus nu moet ik dit maar doen, want dan heb ik geen ruzie met jou. Zo ga je dan de hele dag met elkaar om. Bij ons is het individueler en echt gericht op degene die vakantie houdt.”

Skypen

“Als mensen zich aanmelden is het niet zo dat je een formuliertje invult en dat het dan is geboekt. We gaan van tevoren met ze skypen zodat wij even kunnen kijken wie we kunnen verwachten en of het van beide kanten klikt”, zegt Simon. “En we kijken of we kunnen bieden wat diegene wil op vakantie. We willen graag weten waar diegene van houdt, bijvoorbeeld wat betreft eten en activiteiten”, vult Gerda aan. Degene die komt, hoeft ook niet altijd met Simon, Gerda én Marissa op te trekken. Als hij of zij dat wil, dan kan hij ook met een van de drie een keer wat gaan doen. Een impressie van de omgeving kunnen geïnteresseerden ook vinden op de site van de vakantievoorziening: www.vakantiebijmarissa.com.

Op maat

“Onze uitdaging is om een vakantie op maat te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking in het zonnige warme Spanje. Dat ze zelf kunnen bepalen wat ze op vakantie willen doen. Op allerlei gebieden. Van wat ze willen eten tot waar ze naartoe willen”, aldus Simon. Omdat volgens Gerda mensen met een kind met een beperking vaak gebonden zijn aan schoolvakanties, is Casa Amistad ook te boeken voor mensen zonder beperking. “Maar waarom we juist ook te boeken zijn door mensen met een verstandelijke beperking, is omdat we graag iets extra’s willen doen voor hen. Dat ze het even extra leuk hebben. Mensen zoals Marissa liggen ons nauw aan het hart. Wij hadden het zelf ook wel erg leuk gevonden als we met ons hele gezin destijds bij zoiets vakantie hadden kunnen vieren”, besluit Gerda. Mieke van Veen