Ingezonden: Fietsers voorrang op rotonde?

Heerenveen - De redactie van de Heerenveense Courant kreeg onderstaand ingezonden stuk van een lezer:  

Dat het de verkeersveiligheid ten goede komt wanneer fietsers voorrang hebben op een rotonde,  is niet bewezen. Dat automobilisten er soms een wedstrijd van maken om de rotonde over te rijden, is niets minder dan dat fietsers nog snel de rotonde willen oversteken, rakelings voor de auto langs gaan, dat is het probleem en de onveiligheid !
Fietsers, wielrenners ook niet te vergeten, moeten zich conformeren aan de verkeersregels en hun probleem niet verschuiven naar de automobilist. Het is niet alleen de snelheid van het gemotoriseerde verkeer, maar ook de snelheid van fietsers, wielrenners elektrische fietsen,en de snelle Speedpedalec’s zijn debet aan de veiligheid.
Dat Tony Teuben het soms in Steenwijk treft dat het relaxt gaat, is géén goede graadmeter. Alles heeft te doen met de mentaliteit van de fietsers. Het onderzoek in Leeuwarden is ook geen goede, daar gaat het nog vaak mis, ook weer door de mentaliteit en het accepteren van de verkeersregels. Als een ieder zich aan de doorstroming van het verkeer houdt is er niets mis, wie wil er nu nog snel de rotonde over, het lijkt dat de fietsers het voor het zeggen willen hebben.
Het beste is dat in Nederland op alle rotondes gelijke voorrangsregels gelden en niet zoals nu het geval si, dan is zo’n discussie niet meer nodig.
D. de Jong
Heerenveen