De Uitdaging: "Muziek voor iedereen"

Heerenveen - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Paul van der Voort, oprichter van muziekstichting Ars Musica.

Toen muziekschool Centrum Voor De Kunsten A7 failliet ging, stond blokfluitdocent Paul van der Voort (49) op straat. Hij besloot om als zelfstandige verder te gaan en een stichting op te richten. De oprichting van Ars Musica was daar in 2010 het gevolg van. “Onder Ars Musica kunnen verschillende docenten hun werk doen. Iedereen heeft zijn eigen praktijk onder de vleugels van diezelfde noemer. Alles wat je doet, concerten, workshops, ensembles, gooi je onder diezelfde naam en zo kunnen mensen je ook makkelijker vinden”, zegt Paul van der Voort.

Stichting

Paul koos voor een stichting en niet voor een bedrijf omdat hij een idealist is. “Ik leef in een half Utopia om het zo maar te noemen. Een deel van die idealen kon ik ten grondslag leggen aan die stichting. Als ik er een bedrijf van had gemaakt, dan werd het zakelijk en dat leek mij niet een goed idee voor muziekonderwijs en allerlei muziekmogelijkheden.” Het was voor de muziekdocent helemaal geen probleem om medestanders te vinden. Zijn oud-collega’s bij de muziekschool wilden graag meedoen.

Samenwerking

De stichting is een overkoepelende stichting zonder personeel en er zijn zzp’ers die hun werk in opdracht van de stichting doen. “De cursisten krijgen een rekening van de stichting en de docenten factureren bij de stichting. Daaromheen zit een administratie en bestuur bestaande uit allemaal vrijwilligers die hun expertise voor de stichting inzetten. Als stichting betalen we gezamenlijk de huur van de verschillende locaties. De ene locatie is duurder dan de ander, maar toch draagt iedereen evenveel af zodat je als samenwerkingsverband alle kosten deelt. Iedereen die bij de stichting komt, krijgt dan ook te horen: ‘Dit gaan we doen, doe je mee?’”

SBBI

Ars Musica is een SBBI stichting, een Sociaal Belang Behartigende Instelling. “Dat betekent dat je probeert iets in de samenleving te bewerkstelligen waardoor mensen zich prettiger voelen. En dat betekent ook dat er een consequentie is; je moet er voor iedereen zijn. Niet alleen voor mensen die veel geld hebben.” Daarom is er de mogelijkheid om elke week privéles te krijgen, maar ook de optie om een keer in de twee weken een groepsles te volgen. “En we bieden ook workshops aan. Die zijn eenmalig en dan ben je soms voor een tientje de hele dag onderweg. Ook geven we concerten en die zijn in luxere varianten, met een entreeprijs van vijftien euro, maar ook in een gratis variant.”

Huismuziek en barok

“Naast dat we variatie hebben in de prijzen van de lessen en concerten hebben we ook variatie in de moeilijkheid van de lessen.” Zo is er bij Ars Musica de huismuziekgroep waarin een groep muzikanten van verschillende niveaus bezig is met muziek maken. “Ik sta daar als dirigent voor. De groep bestaat uit mensen die accordeon spelen, blokfluit en cello onder andere. Hier staat vooral het plezier en de gezelligheid centraal. Het is voor veel mensen ook echt een uitje. Maar we hebben ook high level barokgroepen, die spelen in officiële kamertoon met klavecimbel, gamba, viool en fluit. We proberen zo breed mogelijk te zijn, zodat iedereen iets kan vinden wat bij hem of haar past.”

Muziek breed dragen

De eerste uitdaging voor Paul was om te proberen om groepen op te zetten en om een ideële stichting te maken in een maatschappij die in crisistijd zat. “Dat was een stevige uitdaging. Nu is de uitdaging, omdat het zo goed loopt, om te kijken of we dat zo breed mogelijk kunnen dragen en kunnen blijven dragen met zoveel mogelijk mensen. Daardoor krijgen we ook steeds meer expertise. Dat is leuk. We organiseren ook regelmatig samenspeelmiddagen waar we verschillende groepen bij elkaar brengen en lekker samen gaan spelen.”

Open maand

Om mensen kennis te laten maken met het aanbod van Ars Musica organiseert de stichting in april een soort van open maand. Mensen mogen bij de verschillende ensembles komen kijken, komen luisteren en meespelen. “We zetten nog op onze site, www.arsmusica.nu, wanneer wat precies is. Ook zal er een grote samenspeeldag zijn. Een soort open dag. De maand april stellen we open voor iedereen om eens gezellig te komen neuzen.”

Blokfluit

Paul speelt zelf van jongs af aan al muziek. Hij startte met blokfluit, speelde daarna een tijdje klarinet en op het conservatorium heeft hij piano leren spelen. Maar blokfluit is het instrument waar hij het meeste mee kan. “De blokfluit is niet heel populair en heeft een beetje een suf imago. Het is een eenvoudig instrument, je hebt niet meer dan een stukje hout nodig en je moet hem bezielen met je adem. Op het moment dat je weet wat je moet doen en je doet het, dan geeft het zo’n emotie terug, dat is heel fijn om te ervaren als professional.”

Passie

Muziek is Pauls passie. Waarom weet hij eigenlijk niet, afgezien van het feit dat hij muziek maken gewoon heel leuk vindt. “Het is leuk om te doen, leuk om samen te doen en mooi om te doen. Het geeft een voldaan gevoel. Als je bijvoorbeeld een concert organiseert, dan heb je erg veel werk van tevoren, maar toch doe je dat allemaal omdat het echt enorm veel voldoening geeft. Het is gewoon geweldig om te doen. Ik weet ook niet anders.” Mieke van Veen