Wandelaarster aangevallen door Spaanse stier in Drents Friese Wold

Heerenveen - BOIJL - Een wandelaarster uit Boijl, net over de grens in Friesland, is zondag gewond geraakt toen zij in het Drents Friese Wold werd aangevallen door een Sayaguesa-stier, meldt Dagblad van het Noorden. De stier moet nu naar het slachthuis. 

BOIJL - Een wandelaarster uit Boijl, net over de grens in Friesland, is zondag gewond geraakt toen zij in het Drents Friese Wold werd aangevallen door een Sayaguesa-stier, meldt Dagblad van het Noorden. De stier moet nu naar het slachthuis. 
Haar echtgenoot Karel Bakx meldt het incident op Facebook. De stier zou zich plotseling hebben omgedraaid en de vrouw op de hoorns hebben genomen. Zij hield een snee in haar gezicht en een grote bloeduitstorting op haar zij over aan de pijnlijke ontmoeting.

Imposante Spaanse stieren

De imposante Sayaguesa’s zijn zwarte Spaanse runderen, die als grote grazers worden ingezet om het dichtgroeien van het open landschap in het Wapser- en Doldersummerveld tegen te gaan. ,,Ze zien er imposant uit, maar de dieren trekken zich weinig van mensen aan’’, schrijft Natuurmonumenten op zijn website. Slager De stier moet zijn actie bekopen met een enkele reis naar de slager. Dat zegt Peter van Geneijgen, eigenaar van de kudde Spaanse Sayaguesa-runderen in het Wapserveld in het nationaal park Drents Friese Wold. ,,We weten welk dier de vrouw heeft aangevallen. Deze week wordt hij gevangen en afgevoerd naar de slager.’’
Natuurmonumenten, die het terrein beheert, voert overleg met Van Geneijgen over hoe het verder moet. In het verleden blokkeerden de imposante dieren al enkele keren het fietspad, zodat kinderen een heel stuk moesten omfietsen om bij school in Diever te komen. Om dat te voorkomen, zijn inmiddels wildroosters geplaatst.

‘Zo snel mogelijk naar omheind terrein’

Wat er gaat gebeuren, is nog niet bekend. Volgens Bakx, sinds 1975 lid van Natuurmonumenten, moeten de Spaanse runderen zo snel mogelijk naar een afgesloten terrein worden verplaatst. ,,Het zijn goede grazers, maar niet in voor publiek toegankelijke gebieden. Ik durf mijn gasten niet meer voor een wandeling het veld in te sturen. Sterker, we durven het zelf ook niet meer.’’ Van Geneijgen heeft in Nederland meerdere kuddes met Sayaguesa-runderen en ook Schotse Hooglanders. ,,En dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Deze dieren in kleinere landjes zetten met een raster er omheen, is geen optie. Het gewenste effect bereik je alleen als ze het hele gebied kunnen begrazen.’’