Tweede editie Vmbo-Beroepenfeest in Abe Lenstra stadion

HEERENVEEN -  In het Abe Lenstrastadion over de rode loper achter de muziek aan tussen een erehaag van klappende volwassen door. Dat wordt de aankomst van 1000 vmbo-leerlingen op de tweede editie van het Beroepenfeest HeerenveenJoure On Stage.

Op dinsdagmiddag 6 maart zijn 250 beroepsbeoefenaren in touw om met de jongeren in gesprek te gaan over hun beroep. Het doel hierbij is de leerlingen een beeld te geven over de werkzaamheden, hoe een werkdag er uit ziet en hoe je dit beroep kunt worden.

Het Beroepenfeest staat onder de enthousiaste leiding van MC Bart de Boer, zelf docent Nederlands. De leerlingen van de vmbo-scholen uit Heerenveen, Joure, Wolvega, Grou en Lemmer komen in drie rondes langs.

Elke ronde begon met de rode loper en een officiële opening door een collegelid van één van de drie gemeenten. Van te voren hebben de leerlingen visitekaartjes gemaakt en de mooiste per ronde kreeg een prijs die werd uitgereikt door de wethouders Coby van der Laan van de gemeente Heerenveen, Frans Veltman van de gemeente De Fryske Marren en burgemeester Van de Nadort van gemeente Weststellingwerf.

Het enthousiasme bij de eerste editie was onder de beroepsbeoefenaren groot, zodat een groot deel voor de tweede keer meedoet. ‘Had ik dit vroeger zelf maar gehad’ is een veel gehoorde uitspraak.

Tijdens de gesprekken tussen de leerlingen en beroepsbeoefenaren maken ze matches voor de Doe Dag op de werkplek. Op dinsdag 27 maart leggen de leerlingen bij elkaar 2000 werkbezoeken af. Een enorm aantal ervaringen die de leerlingen helpen bij het bepalen van hun studiekeuze.