Ingezonden: Fietsers voorrang op rotondes?

Heerenveen - De redactie van de Heerenveense Courant ontving onderstaand ingezonden stuk van een lezer. 

,,Ik lees in het programma van de Christen Unie dat zij vinden dat fietsers voorrang moeten hebben op rotondes in de gemeente Heerenveen dit lijkt mij een goed streven. Bijna overal in het land is dit namelijk zo geregeld en het komt de verkeersveiligheid zeker ten goede.

Het lijkt voor automobilisten soms een wedstrijd om zo snel mogelijk een rotonde over te rijden wat leidt tot gevaar en irritatie. Ook is het zo dat fietsers nog even vlak voor een auto oversteken wat weer lijdt tot irritatie bij de automobilist en plotseling remmen, ook dit lijdt tot gevaarlijke situaties. Het wordt steeds vaker een strijd, wie remt het laatst..

Kortom geen goede situatie in onze gemeente. Wij fietsen wel eens door Steenwijk waar fietsers wel voorrang hebben op rotondes en het valt direct op hoe relaxed automobilisten daar op een rotonde of kruising aan komen rijden. De snelheid van het gemotoriseerd verkeer is cruciaal voor de verkeersveiligheid. Als je die omlaag kan brengen zeker op kruisingen en rotondes, dan zal je dat direct terug zien in een daling van het aantal aanrijdingen, zoals de invoering van duurzaam veilig ons heeft geleerd.

Volgens tegenstanders van deze regel komt de doorstromingsproblematiek van auto's in de bebouwde kom dan in het gedrang. Maar Leeuwarden laat na onderzoek zien dat fietsers die voorrang krijgen niet leidt tot minder doorstroming voor het autoverkeer. Een verkeerssysteem is ingewikkeld. De een zijn wachttijd, levert de ander weer snelheid c.q. doorstroming op. Het systeem is zo snel als de zwakste schakel. Ik ben niet Christelijk opgevoed maar weet wel op welke partij ik ga stemmen.''

Tonny Teuben